Nemcsak a konyhánk lett zöldebb, de a bolygónk is hálás lesz érte!
A nap során a résztvevőknek lehetőségük nyílt rá, hogy megvizsgálják jelenlegi étkezési szokásaikat, megosszák egymással az általuk ismert jó gyakorlatokat, és szakértőkkel beszélgetve újfajta aspektusokból ismerhessék meg a tudatos táplálkozás alapelveit.
A 4 órás workshop témája egy interaktív prezentáció során került bevezetésre, a résztvevők a Mentimeter* használatával maguk is megoszthatták saját véleményüket, tapasztalataikat. Ezáltal megismerhettük az egyéni célokat a tudatos étkezés kapcsán és bemutatásra kerültek különböző jó gyakorlatok is. Közösen gondolkodtunk arról, hogy mitől is fenntartható egy étel, hogyan lehetne megtenni az első lépéseket a fenntarthatóbb, tudatosabb táplálkozás felé. Ezt követően a résztvevők csoportokat alkotva gyakorolhatták ezeket a lépéseket miközben tradicionális karácsonyi menüsorokat alakítottak át úgy, hogy azok a tudatos étkezést támogassák. Együtt tervezték meg, hogy hogyan lehetne az ismert fogásokat újragondolni alapanyagok, főzési technikák, ételpárosítások, maradék mentési technikák mentén.
A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem által biztosított ízletes és egészséges falatokban bővelkedő szünet után a résztvevők egy Élő Könyvtár* program keretein belül beszélgethettek meghívott vendégekkel. Kis csoportokban látogatták meg a fenntartható étkezéshez különböző módokon kapcsolódó szereplőket, akik megosztották velük saját tapasztalataikat, az általuk képviselt értékeket.
Megismerhették az újbudai Felelős Gasztrohős munkásságát Eszter tolmácsolásában, aki az alapítvány kommunikációs vezetője; szakmai tapasztalatokat és jó tanácsokat hallgathattak meg Rebekától, a Guts&Roots dietetikusától; betekintést nyerhettek a csomagolásmentes bevásárlás alapjaiba Annától, a 11. kerületben működő Lemérem csomagolásmentes bolt tulajdonosától; Kóka Zsuzsi, egy fiatal edző és aerial jógaoktató kalandjairól is hallgathattak beszámolót egy nemzetközi programról, ahol különböző országokból érkező fiatalok vettek részt és gondolkodtak közösen a tudatos étkezés témájában.
Várjuk az érdeklődő fiatalokat a folytatásra február 7-én 15.00-19.00 között, amikor a fenntartható munkahelyekről, tanulásról és a jövőtervezésről lesz szó.
Szervező: Újbuda Önkormányzata - B29 Ifjúsági Közösségi Tér
Programunk az Ed.U.Co - Educational Urban Community (Városi Oktatási Közösség) elnevezésű nemzetközi projekt keretében megvalósuló ’Fiatalokkal a zöldebb jövőért’ szemléletformáló kerületi programsorozat második alkalma. A projektben az érzékenyítésre, a fenntartható fejlődés és az egyéni felelősség összefüggéseinek tudatosítására fókuszálunk.
A szakmai megvalósításban együttműködő partnerünk a ReCreativity.
*A Mentimeter egy online valós idejű prezentációs eszköz, amely az egyirányú kommunikációt egy interaktívabb formára váltja fel. A jelenlévőknek a részvétel és megszólítottság élményét, az előadó számára pedig hasznos visszajelzéseket biztosít.
*Az Élő Könyvtár egy olyan módszer, ami éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Ebben az esetben a „könyvek” emberek, akik vállalják, hogy átadják történetüket, tudásukat egy építő beszélgetés keretében másoknak.