Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Infopark

 

Az Infopark Budapest egyik legújabb, legmodernebb és legkisebb városrésze a XI. kerületben, a Rákóczi híd budai hídfőjének északi oldalán. 1996 decemberében jött létre az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Miniszterelnöki Hivatal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium együttműködésével, állami beruházásként.

A területén campus jellegű, parkosított környezetben irodaházak találhatók, amelyekben elsősorban informatikávaltelekommunikációval és szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégekszékhelyei vannak.

 

 

Infopark

Fekvése


Határai: Hevesy György utca - Magyar Tudósok körútja - Magyar Nobel-díjasok útja - Neumann János utca.

 

 

Közlekedés


A terület autóval és kerékpárral jól megközelíthető.

A városrész környékén több BKV autóbusz- (33-as13386-os103-as233-as), villamos- (4-es6-os) és hajójáratnak (D11D12D13) is van megállója, azonban csak a 153-as jelű buszok mennek be.

 

 

Története


Az Expo '96 néven megrendezendő világkiállítás kapcsán került előtérbe az Infopark és környezete, mint a beruházás helyszíne. A világkiállítás ugyan elmaradt, ám a terület fejlesztése nem. Ennek során épült meg a Rákóczi (Lágymányosi) híd, valamint az Infopark és környezete, amik ma Budapest egyik legmodernebb és legújabb városrészének számítanak.

Az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. (röviden Infopark Zrt.1996 decemberében alakult az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Miniszterelnöki Hivatal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium együttműködésével, tisztán állami beruházásként. A két egyetem a részvények 25 százalékát, plusz 1 szavazatot birtokolt, míg a miniszterelnökség és a minisztérium osztozott a fennmaradó hányadon. Területét ekkor városrészként is bejegyezték.

Létrejöttének az volt a célja, hogy a közép-kelet-európai térségben elsőként megépült kutatás-fejlesztésre specializált, egyetlen (állami) tulajdonban lévő park ennek a tevékenységnek a magyarországi és esetleg régiós központja is lehessen, ahol az akkor még leendő bérlőknek lehetősége legyen (közelségük okán) együttműködni a két szomszédos egyetemmel is.

Az Infopark 2008-2009-ben épült „E” jelű épülete volt az első Magyarországon, ami megkapta a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) minősítésrendszerében az ezüst (silver) fokozatot.

A beruházás teljes sikernek bizonyult, az irodák bérlői közt van számos más cég mellett a Magyar Telekom, az IBM, a Lufthansa Systems, a Hewlett-Packard, vagy a DBH Business Services is (egy részüknek székhelye vagy régiós központja is), valamint a Nemzeti Innovációs Hivatal és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet is.

Az Infopark közvetlen szomszédja északon az Eötvös Loránd Tudományegyetem kampusza, aminek épületei szintén a terület fejlesztése során születtek.

A park földhasználati és beépítési jogával az Infopark Zrt. rendelkezik, a bérlők pedig 99 évre vehetik bérbe az irodaépületeket, amik tervezésében közre is működhettek. Az építkezéseket, valamint az építmények kezelését abonni székhelyű német ingatlanfejlesztő társaság, az IVG Immobilien AG végezte. Az IVG teljes budapesti ingatlanportfólióját eladta 2006-ban a szintén német HGA Capital-nek, ami most az IVG-vel közösen gondoskodik az irodák kiadásáról és a kapcsolattartásról.

2008-ban a parkot üzemeltető céget privatizálták[2], amit a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó K-Immo nevű cég szerzett meg. A terület földhasználati jogát azonban korábban egy másik cég, a Noveco kapta meg. Mivel a tulajdon a földhasználat nélkül nem sokat ért, Leisztinger a Noveco képviselői szerint megpróbálta egyebek mellett vesztegetéssel, illetve zsarolással megszerezni a használati jogot is[3], ami miatt az üzletemberek feljelentették hatóságoknál. A bíróságra került ügyben az egyik zsaroló személyében Wieszt János, akkoriban hivatalban lévő újbudai szocialista önkormányzati képviselőt is felismerni vélték.[3] Wieszt azóta több más ingatlanpanamában indult nyomozásnak is gyanúsítottja lett.[3]

 

Források