Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 23. péntek, Bence

Őrmező

Nem tévesztendő össze a következővel: Őrmező (Szlovákia).

 

 

Őrmező

Fekvése


Határai: Budaörsi út a Lapu utcai aluljárótól – Nagyszőlős utcai aluljáró – a MÁV hegyeshalmi vonala – Dobogó út a Lapu utcai aluljáróig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Története


Az 1847. évi budai dűlőkeresztelő alkalmával a német Feldhut kapta ezt a nevet.

 

 

Őrmező

A lakótelep 1972-1984[2] között épült fel több ütemben. (Az Igmándi utca modernebb házai építészeti kialakításuk alapján GyőrMarcalváros lakótelepére hasonlítanak.)

1976-ban elkészült az Őrmezei Általános Iskola. Számos óvoda, bölcsőde található pl. a Eszterlánc Magyar–Angol Montessori Óvoda.

A lakótelepnek saját buszjáratai vannak. 150-es BudatétényCampona, a 250-es Savoya Park, a 150E az Őrmezei lakótelep, Menyecske utca, illetve Újbuda-központ irányában közlekedik. 2009augusztus 3.szeptember 2.között a Menyecske utca egyik részén két ütemben teljes útpályaszerkezet-cserét végeztek.

2005-ben végleg csődbe ment a Mikes Kelemen utcai Apenta-telep: felszámolták és eladták. 2005-2008 között a Menyecske utcai panelházak és 2012-ben az Igmándi utca négyemeletesei a megszokott szürke helyett színes homlokzatot és új hőszigetelést kaptak. 2009 áprilisa és szeptembere között újjáépült Őrmező parkja. Az addigi buja növényzet helyett szemet-lelket gyönyörködtető pihenőhelyet varázsoltak.

A környék keserűvíz-forrásokban (Hunyadi János, Ferenc József) gazdag, bár ezek hozama a lakótelep építése után visszaesett. Vizük elapadt, a házak elzárták a kis csermelyeket.

 

 

 

 

 Forrás


 

 
LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.