Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. kedd, Emil, Csanád

Kerületi fejlesztések, felújítások

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.

Nem csak lakásokban kellene gondolkodni  

Miután a kormány 2020-ban elvette az önkormányzatoktól az építési engedélyek kiadásának jogát, és ma már nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak nyilváníthat akár egy lakóparképítést is, szinte bármi megépülhet Budapesten. László Imre polgármestert arról kérdeztük, mit tehet egy jogfosztott önkormányzat azért, hogy megelőzze a kerület túlzsúfoltságát és megőrizze élhetőségét.

A varázsige: kiemelt beruházás  

Soha nem látott méretű lakó­parképítési hullám indult a rozsdaövezetekben, ami túlépítéssel és túlnépesedéssel fenyegeti a fővárost, köztük a beruházók két kedvenc környékét, a XI. és a XIII. kerületet. De ki akarja, és ki engedi mindezt? Hol vannak ilyenkor az építkezéseket korlátozó jogszabályok? Miért nem tesznek valamit az önkormányzatok? Magyarázó cikkünkből kiderül.

Tíz új Bubi-állomás a kerületben  

Tíz új Mol Bubi-állomást adott át Újbudán a BKK, amely gyorsan bővíti a megújított közbringarendszert. Az évekig veszteséges vállalkozás mára nyereségbe fordult.

Virágültetés a kerületben  

Közel harmincötezer egynyári növény – többek között bársonyka, begónia és petúnia – teszi színesebbé a kerületet.

Harmadával kevesebb lakás épül Tóváros új lakóparkjában  

Megkapta az építési engedélyt a Kánai-tó partjára tervezett fenntartható lakópark építésének első, 260 lakásos ütemére az Atenor. A belga ingatlanfejlesztő revitalizálja az elhanyagolt tavat, és jelentős tájépítészeti átalakításokat is végez. Az eddig főként irodaház-építéseiről ismert vállalat önkormányzati nyomásra szűkebbre szabta a Lake11 Home and Park projekt lakásszámait, a 2000-es években megkezdett, de csupán két ütemig jutó tóvárosi ingatlanfejlesztés folytatásaként pedig humán infrastruktúrát is épít a környéken.

Csúszik a BME új központjának megépítése  

Bizonytalanná vált, mikor készülhet el a BME Innovációs és Fejlesztési Központja, amelyet az egykor a villamosmérnöki kart befogadó V2, valamint a Goldmann-menza helyére terveztek.

Játszóteret kap Tóváros  

Malomjáték, mászófal és régészeti homokozó is lesz a tóvárosi lakópark új játszóterén, amelyet várhatóan nyár elején adnak át. A beruházásra nagy szükség volt, hiszen ez Újbuda egyetlen olyan lakott területe, ahol eddig nem épült játszótér.

Nyitva a Nagykikinda játszótér  

A Nagykikinda felújítása során új, korszerű, biztonságos játszótér készült. A régi, rossz állapotú, elavult eszközöket elbontották, helyettük hét új játszóeszköz és öt felújított játék, színes gumiburkolat várja a gyerekeket.

Négy új gyalogátkelő  

A gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében újabb négy új gyalogátkelőhely készült el a kerület forgalmas pontjain, a Sasadi út–Haraszt utca, a Sasadi út–Háromszék utca, az Ajnácskő utca–Nagyszőlős utca (képünkön) és a Péterhegyi út–Torma utca csomópontban.

Kelenföldi indóház: szerződés már van  

Az EB Hungary Invest Kft. újíthatja fel a Kelenföldi pályaudvar régi épületét, a tervezési és kivitelezési munkálatokat nettó 3 milliárd 666 millió forintból végezné el a győztes ajánlattevő – derült ki az uniós közbeszerzési közlönyből. A beruházás célja a leromlott állapotú, közhasználatú műemlékvédelem alá eső indóház teljes körű épületszerkezeti és homlokzati felújítása, illetve átalakítása új, közösségi funkciók számára.

Megújul a Ménesi úti campus  

Az egykori Államigazgatási Főiskola zöld ablakos épülete 1978 óta nemcsak a Gellérthegy meghatározó színfoltja, de az egész kerület egyetemi életének fontos szereplője. A jó ideje üresen álló, a Corvinus Egyetemhez tartozó Ménesi úti Campus hamarosan újra megtelik élettel: az épületet tulajdonló alapítvány átfogó belső átalakításokat hajt végre, bővíti a tereket és a funkciókat.

Földutak helyett szilárd burkolat Madárhegyen

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata a Budapesti Útépítési Program keretén belül a Miniszterelnökséggel megkötött szerződés alapján folytatta Madárhegyen az előző években már megkezdett program szerint a földutak szilárd burkolattal történő ellátását.

Újbuda fantasztikus értékekkel bír, de ezeket meg is kell védeni  

Mit lehet kezdeni a korábban válogatás nélkül engedélyezett ingatlanfejlesztések eredményeként betelepülők tízezreivel? Hogyan védhetők meg Újbuda értékei előremutató fejlesztésekkel, amikor minden nemes ügyet lerángatnak a politika mocsarába? Ezekre kerestük a választ a László Imrével folytatott félidős interjúban, amelyből az is kiderül, hogy a mostoha sorsú egészségügyben edződött polgármester természetes közege a válsághelyzet, így nem ijesztik meg a felülről érkező szorongatások.

Biciklisbarát beruházások Újbudán  

A lakossági igények alapján áprilisban új Bubi-kerékpárállomásokat kezdenek létrehozni a kerületben – döntött a Gazdasági Bizottság. Nyáron régóta várt bicikliútszakaszok is kiépülnek. A kivitelezési munkák egy részét Újbuda Önkormányzata fedezi.

Oldalak