Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. kedd, Eszter, Eliza

Kerületi fejlesztések, felújítások

Újbuda :

Védelem alá kerülhet a modern örökség

A Beloiannisz Híradástechnikai Gyár  épülete a Fehérvári úton 1969-ben. Fortepan/FŐFOTÓ

Újbuda közelmúltjának építészeti értékei is szerepelnek azok között az épületek között, amelyeket a főváros helyi védelem alá venne a vonatkozó rendelet módosításával.

Újbuda :

Csatornaépítés kezdődik Madárhegyen

Újbuda Önkormányzata több Madárhegy környéki közterületen is megkezdi az ivóvíz és szennyvíz csatorna gerincvezeték építését. Az érintett útszakaszok listájáról, illetve a részletekről itt tájékozódhatnak.

Újbuda :

Akadálymentes bankautomata a Polgármesteri Hivatal épületében

Az önkormányzat két látássérült munkatársa hívta fel Bakai-Nagy Zita alpolgármester figyelmét arra, hogy nincs a hivatal közelében működő, általuk is biztonságosan használható (beszélő) bankautomata.

Több mint egy év levelezés, egyeztetés után sikerült elérni, hogy a hivatal épületében lévő bankautomatát kicseréljék, és akadálymentes legyen. A portán fülhallgatót is adnak a látássérülteknek, így is segítve őket a berendezés használatában.

Újbuda :

Zöld jelzés a Duna alatti vasútnak

Megkezdődhet a Kelenföld és a Nyugati pályaudvar összekötésére tervezett, részben a Duna alatt futó vasúti alagút tervezésének előkészítése, miután a kormány elfogadta a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát (BAVS).

Újbuda :

Továbbzöldültek az újbudai óvodák

Decemberben négy óvoda nyerte el az Örökös Zöld Óvoda vagy a Zöld Óvoda minősítést Újbudán. Azok az intézmények pályázhattak a címekre, amelyekben kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek környezettudatos nevelésére. Az óvodákat pénzügyi elismerésben is részesítette az önkormányzat, amit Orosz Anna alpolgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester karácsony előtt adott át.

Újbuda :

Forgalomlassítás Madárhegyen

Madárhegyen folyamatos probléma a nagy átmenő forgalom és a sebességhatárok átlépése, ezért a helyi lakókkal egyeztetve, Keller Zsolt képviselő javaslatára az önkormányzat tesztüzemben forgalomlassító virágládákat helyezett ki az áthaladások mérséklése és a gyorshajtás visszaszorítása érdekében.

Újbuda :

Faültetések Újbudán 2021-ben

2021-ben összesen 458 új fával gazdagodott a kerület. Újbuda igyekszik olyan helyekre ültetni, ahonnan erre lakossági kérés érkezik, és folyamatos az együttműködés több civil szervezettel is, amelyek nagy szerepet vállalnak a kerület zöldítésében. Nekik az önkormányzat a fák helyének kijelölésében és az utógondozásában segít.

Újbuda :

Fontos fejlesztésekről döntött a képviselő-testület

Idén utoljára ülésezett december 16-án az önkormányzat képviselő-testülete, 24 előterjesztésről szavaztak. Döntés született egyebek közt a Duna-parti sétány bérbeadásáról szóló pályázat érvénytelenségéről, a Bogyó utcai beruházás településrendezési szerződéséről, a Madárhegyi Gyermekcentrumról, a Diagnosztikai és Terápiás Központ előkészítéséről.

Újbuda :

A cél az élhető, zöld, szociális Újbuda

Az önkormányzat az elmúlt két évben új szemléletet érvényesített a befektetőkkel kötött településrendezési szerződésekben. Az együttműködések az újbudaiak érdekeit szolgálják, de mellette a beruházók számára is előnyösek lehetnek – számolt be Orosz Anna alpolgármester.

Újbuda :

Egyeztetések a Kelenföldi Városközpont ügyében

A Bikás park melletti Kelenföldi Városközpontban számos, a környéken élők igényeihez igazodó üzlet és szolgáltatás található, ám a meglehetősen lerobbant, több mint harminc éve épült kétszintes központ már jó ideje megoldásra váró probléma a kerületben.

Újbuda :

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

Újbuda :

Elszabadult beruházások

VABA lakópark a Bikás park mellett

Újbuda Önkormányzata szigorú feltételekhez köti, mi és hogyan épülhet a kelenföldi városközpont meglévő épülete helyére, mégis politikai jellegű hangulatkeltés folyik a beruházás ellen. A tiltakozók eközben szó nélkül hagyják azokat a jelentős építkezéseket, amelyeknél a kormány felmentést adott az építési szabályzat alól, és elvette a lehetőséget az önkormányzattól, hogy a helyiek érdekeit képviselje.

Újbuda :

Előrelépés a Fehérvári úti Lidl ügyében

A Fehérvári út 70/A szám alatt a környéken élők és az arra járók évek óta azt láthatják, hogy egy korábbi ipari épület helyén épült egy Lidl áruház, amelynek cégére le van takarva, az üzlet pedig zárva. A környékbeli lakosságtól rendszeresen érkeznek megkeresések az önkormányzathoz, hogy mikor fog végre megnyílni az áruház. Az önkormányzat és a Lidl Bt. által most megkötött településrendezési szerződés jelentős lépés ebbe az irányba.

Oldalak