Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Nemzetközi projekt indult EDUCO címmel, melyben Újbuda Önkormányzatának ifjúsági szakterülete is részt vesz

Az EDUCO - Educational Urban Community: A European Environmental Network for Youth Empowerment and Community-Building - projekt célja egy olyan nemzetközi oktatási közösség létrehozása, amely a fiatalok szerepvállalását támogatja és egyben környezetvédelmi hálózataként is működik.

Ennek érdekében hozzájárul a környezeti nevelési tevékenységek megvalósításához és lehetőséget biztosít közösségi környezetvédelmi akcióprojektekben való részvételre. A projekt hozzáadott értéke a különböző generációk, szakterületek és országok közötti kollektív fellépésben és együttműködésben rejlik.

  

A projekt megvalósítása nemzetközi és helyi szinten párhuzamosan zajlik. Nemzetközi szinten a partnerek megosztják egymással jó gyakorlataikat, valamint elemzik a gazdasági válsággal szembesülő és a zöld átmenet új kereteihez alkalmazkodó helyi közösségek helyzetét. 

  

Helyi szinten a projekt célja, hogy növelje a fiatalok tudatosságát és részvételét a környezetvédelmi tevékenységekben. Az egyes nemzetközi rendezvények eredményei alapján a partnerszervezetek új stratégiákat dolgoznak ki, amelyek a helyi közösségeikben megvalósíthatók az eredmények hatásának kiterjesztése érdekében.

  

A kétéves futamidejű projekt 8 ország részvételével – Olaszország, Spanyolország, Görögország, Szlovénia, Románia, Lettország, Magyarország, Ciprus – valósul meg, 8 nemzetközi rendezvény és egy online konferencia keretében.

  

Április végén került sor Sienában a nyitórendezvényre, melyen Magyarország ifjúsági szakterületét Újbuda ifjúsági csoportjának munkatársa képviselte.

  

A program konkrét célkitűzései:

  1. Környezeti nevelés: minőségi környezeti nevelési lehetőségek biztosítása a fiatalok számára formális és nem formális keretek között.
  2. Zöld városi terek kialakítása: városi zöldterületek kialakításának és fejlesztésének támogatása, hangsúlyozva e területek jelentőségét a környezettudatosság előmozdításában.
  3. A fiatalok szerepvállalásának elősegítése: lehetőségek teremtése a fiatalok számára a környezeti fenntarthatósággal és várostervezéssel kapcsolatos döntéshozatali folyamatokban való részvételre.
  4. A civil szerepvállalás erősítése: az állampolgárság, a jogok és kötelezettségek jobb megértésének elősegítése a fiatalok körében, bátorítva őket a demokratikus folyamatban való aktív részvételre.
  5. Hálózatépítés: európai környezetvédelmi hálózat kiépítése a fiatalok szerepvállalásának előmozdítása és az éghajlati és környezeti kihívások fenntartható kezelését célzó közös fellépés támogatása érdekében.