Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 26. csütörtök, István Karácsony

Egy falat a jövőért – így formáljuk Újbudán a tudatos gondolkodást!

A fenntartható étkezés sokoldalú világát fedeztük fel közösen december 6-án az ’Egy falat a jövőért: Fenntartható étkezési workshop’-on, ami az Educational Urban Community (Ed.U.Co) nemzetközi projektben megvalósuló ’Fiatalokkal a zöldebb jövőért’ szemléletformáló programsorozat második állomása volt.

Nemcsak a konyhánk lett zöldebb, de a bolygónk is hálás lesz érte!

 

 

A nap során a résztvevőknek lehetőségük nyílt rá, hogy megvizsgálják jelenlegi étkezési szokásaikat, hogy megosszák egymással az általuk ismert jó gyakorlatokat és hogy szakértőkkel beszélgetve újfajta aspektusokból ismerhessék meg a tudatos táplálkozás alapelveit.

 

A workshop témája egy interaktív prezentáció során került bevezetésre, a résztvevők a Mentimeter használatával maguk is megoszthatták saját véleményüket, tapasztalataikat a témában. A prezentáció alatt így megismertük az egyéni célokat a tudatos étkezés kapcsán, bemutatásra kerültek különböző jó gyakorlatok, és közösen gondolkodtunk arról, hogy mitől is fenntartható egy étel, hogyan lehetne megtenni az első lépéseket a fenntarthatóbb, tudatosabb táplálkozás felé.

 

Ezután csoportokat alkotva gyakorolhatták is ezeket a lépéseket, amikor tradicionális karácsonyi menüsorokat alakítottak át úgy, hogy azok a tudatos étkezést támogassák. Így együtt tervezték meg, hogyan lehetne az ismert fogásokat újragondolni alapanyagok, főzési technikák, ételpárosítások, maradék mentési technikák mentén.

 

Az ízletes és egészséges falatokban bővelkedő szünet után a résztvevők egy Élő könyvtár program keretein belül beszélgethettek meghívott vendégekkel. Kis csoportokban látogatták meg a fenntartható étkezéshez különböző módokon kapcsolódó szereplőket, akik megosztották velük saját tapasztalataikat, az általuk képviselt értékeket. Megismerhették a Felelős Gasztrohős munkásságát Eszter tolmácsolásában, aki az alapítvány kommunikációs vezetője; szakmai tapasztalatokat és jó tanácsokat hallgathattak meg Rebekától, a Guts&Roots dietetikusától; betekintést nyerhettek a csomagolásmentes bevásárlás alapjaiba Annától, a Lemérem csomagolásmentes bolt tulajdonosától; és Kóka Zsuzsi, egy fiatal edző és aerial jógaoktató kalandjairól is hallgathattak beszámolót egy nemzetközi programról, ahol különböző országokból érkező fiatalok vettek részt és gondolkodtak közösen a tudatos étkezés témájában.

 

Várjuk az érdeklődőket a folytatásra február 7-én 15.00-19.00 között, amikor a fenntartható munkahelyekről, tanulásról és a jövőtervezésről lesz szó.

 

A szakmai megvalósításban együttműködő partnerünk a ReCreativity.