Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 16. szombat, Gusztáv

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.

A díjat az adott iskola tantestülete ítéli oda, és az évzáró ünnepségen kerül átadásra.

Az öt – felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki – iskolában átadott oklevél a tanulók érdemeinek elismerésén túl emléket állít egy-egy nagy tiszteletnek örvendő egykori, helyi pedagógusnak, vagy olyan országos hírű személynek, aki a magyar nyelv művelésének elismert alakja volt. A mai Szerbia területén található Adán Szarvas Gábor, az Ukrajnai Bene településen Horváth László, a mai Romániához tartozó Kézdiszentléleken Benedek Elek, Marosvásárhelyen Sütő András, a Szlovákiai Nádszegen pedig Almási Mária lett a névadója az „A magyar nyelvért” emlékdíjnak.

Az emlékdíj méltóképp támogatja a magyar nyelv megmaradását és a tehetséggondozást annak területén, másrészt igazán tartalmas kapcsolatot biztosít az alapítók és a támogatott önkormányzat és iskolák között.

Újbuda Önkormányzata a díj megőrzésével követi Benedek Elek tanítását, aki a világban való korszerű tájékozódásra, a hagyományok megbecsülésére, az anyanyelv ápolására nevelt: „Az állam nyelvét meg kell tanulni, és édesanyátok nyelvét nem szabad elfelejteni.”

LEGFRISSEBB
×

Újabb térfigyelő kamerák Újbudán  

2020. november közepén 3 új, napelemes kamerarendszert szerzett be Újbuda, amit mobil kameraként, több helyszínen is lehet alkalmazni térfigyelő eszközként. Ha egy helyszínen elérte a célját, tovább lehet vinni és máshol felszerelni, hisz semmilyen külső áramforrást nem igényel, valamint a beépített LTE modem révén folyamatosan kommunikálni tud a központtal, ahova közvetíti az élőképet.