Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Interjú Lakos Imrével

Büszkén képviselném ezt a körzetet a Parlamentben.

- Jó-e vagy nem, az emberek nagy része nem a neveket, hanem a pártlogókat nézi, amikor ikszel. Most, amikor nem túl jó a kormánykoalíció megítélése, közös jelöltként milyenek az esélyei?

Természetesen egy parlamenti képviselői hely a tét, de ez nem a négyévenkénti országgyűlési, hanem egy időközi választás. Csupán egy ikszet kell tenni egy név mellé. Nem kell országos vagy fővárosi listára szavazni, és ez most nem is a kormányváltásról szól. Még csak a népszavazás előzetesének sem tekintem, ellentétben a Fidesz képviselőjelöltjével, aki alapvetően ezzel kampányol. Az itt élőknek egy egyéni képviselőről kell dönteniük. Én Lakos Imrét ajánlom, nem pártlogóval kampányolok. Van egy jelölt, aki tizenhét éve az önkormányzatnál dolgozik, harmadszor alpolgármester, aki számos olyan dolgot fel tud mutatni, ami a nevéhez kötődik, ismeri ezt a körzetet. Sőt, ismerem már a parlamentet is, hiszen két éve ott vagyok. Ha nem is könnyen, de kiismertem magam abban a világban, ebből a szempontból helyzeti előnyöm van ahhoz képest, aki most, félidőben kerül oda.

A parlamenti képviselőség is egy szakma, amit meg kell tanulni. Azt látom, hogy a vidéki képviselők közül sokan próbálnak jó értelemben lobbizni a körzetükért. A budapesti képviselőkre ez kevéssé jellemző. Ha egyéni képviselő leszek, ezzel a mandátummal, igenis ennek a körzetnek a dolgaiért kell tennem, és most már nem kell megtanulnom, hogy hogyan. A következő két évben az tud hatékony munkát végezni, aki már beletanult, nem az, aki most csöppen bele. Az legfeljebb karriert tud építeni. De most nem pártkarrierről szól a választás.

- Egyéniként több mozgástere lehet egy képviselőnek?

Más a szerepe a listás képviselőnek, még ha kerületi vagy fővárosi ügyekben meg is szólal. De ha Újbuda három egyéni képviselője kiáll valamiért, annak súlya van. Ha ők összefognak azért, hogy épüljön Albertfalván új híd és azt mondják, döntsük el, mikor, miből és hogyan, az olyan igény, amit nem lehet lesöpörni. Márpedig például ez olyan ügy, amit elő kell venni. Fel kell vállalni azt is, hogy 2013-tól épüljön tovább a négyes metró a budaörsi virágpiacig, ahogy azt is, mi legyen a Citadellával, ami az ország egyik legértékesebb idegenforgalmi helye.

Az egyéni képviselő joggal teheti fel a kérdést is, mi legyen a dunai vízi közlekedéssel, hiszen Újbuda partszakasza az egyik legértékesebb, még sincs kihasználva... Az egyéni képviselőség tehát komoly egyéni felelősséget is jelent a helyi választók felé. Nem elég a Fidesz és a KDNP jelöltjének úgy politizálni, hogy kivonul a parlamentből, semmi mást nem tartva szem előtt, csak hogy Gyurcsányt le kell váltani, hiszen így nem tudja a körzetében rá szavazók, az ott élők érdekeit képviselni. Egy dolgot tud elérni: eggyel több olyan ellenzéki képviselő lesz, aki kivonul az ülésteremből, amikor döntéseket kell hozni.

- E stratégia mentén a programja is a helyi ügyekre koncentrál, mint például a metróépítés. Négy főpolgármesteri ciklust lehetett nyerni a négyes metró építésének ígéretével, de lehet-e vele nyerni még egy egyéni képviselőit is?

Az építkezés elkezdődött, ebben már nem kell kampányolni. Nem kérdés, hogy be kell fejezni, de ezzel már nem lehet választást nyerni. A kérdés az, jól tudjuk-e csinálni, és mi lesz utána, hiszen ez a beruházás óriási változást hoz a kerület életében. Kis ügy az egészhez képest, de példaértékű az, hogy elértük, nem épül meg egy főszellőző, megmarad egy játszótér, ami a környéken élő néhány ezer embernek nagyon jó hír. Nem mellékesen ezzel kétmilliárd forintot lehet spórolni.

A metró nem magánügy, be kell vonni a kerületeket, mindenkinek együtt kell dolgoznia azért, hogy a lehető leggyorsabban és a lehető legtakarékosabban befejeződjön. Utána viszont legalább ilyen fontos, hogy mi lesz a felszínnel? Miként alakítsuk a környezetet a kelenföldi pályaudvarnál vagy a Móricz Zsigmond körtéren, mi lesz a Gellért téren? Mi lesz a 7-es busszal, vagy hogyan tudnak az új városközponti elemek kapcsolódni a metróhoz?

- A metrón kívül is van persze élet. Mit tenne a kerületre jellemző hagyományos értékek megőrzéséért?

Alapvető cél, hogy a városfejlesztés is megőrizze, sőt erősítse ezeket, mint például az egyetemváros jelleget vagy a szentimrevárosi hagyománytisztelet. Hagyomány és fejlődés - ezek nem üres szavak. A polgári miliőben nagyon sok érték van, amit nem szabad hagyni elveszni, de itt a sok egyetem a fiatalokkal, így együtt adja a városrész hangulatát. Mindenkinek otthon kell magát éreznie ebben a városrészben és mindenkinek éreznie kell, hogy számít a véleménye. Ezért volt ötletpályázat a Bikás parkra, vagy arra, mit kezdjünk az Osztapenko szobor helyével.

Rengeteg civil szervezet is van a kerületben, a Feneketlen-tavi horgászoktól a Gellérthegy-védőkig. Az egyéni képviselő dolga, hogy kutassa, lássa: miként lehet mind jobban együttműködni a civilekkel, az egyházakkal, mindenkivel. De vannak itt konkrétabb dolgok is: mi épüljön például az egykori Skála helyén, hiszen a tervezett új városközpont ugyanúgy évtizedekre meghatározza majd az itt élők életét, ahogy a régi. Vagy ott a Feneketlen tavi szabadtéri színpad helyére megálmodott közpark. Máris felpezsdült az élet a Lágymányosi öbölben és a déli oldalon is egyre teljesedik ki a városközpont. Arra pedig legyünk büszkék, amit közösen elértünk. A helyi egyetemi oktatás példaértékű, ahogy a helyi egészségügy is a Szent Imre kórházzal és a szakrendelővel. Amikor az országban az egészségügy fekete bárány, ez nagy szó.

- Miben más ez az időközi választási kampány, mint a 2006-os országgyűlési volt, vagy amilyen a 2010-es lesz?

Vannak időszakok, amikor kampányszerűen beszél az ember, de négy éven át ez nem működik. Most, félidőben tárgyszerűen kell beszélni. Ezt az időszakot amúgy a nagypolitikában is ki kellene használni az SZDSZ-nek és az MSZP-nek is. Örülnék, ha sok témában nem csak politikusok, de szakemberek is megszólalnának. Ahogy végre megszólaltak a háziorvosok, akiknek előnyös a vizitdíj, egy évig mégis csendben voltak. Hallassák a hangjukat a szakemberek a metró budaörsi kivezetése okán is! Ne én mondjam, mint politikus, lehet, hogy az emberek azt hiszik, csak kampányolok. Pedig azért mondom, mert a szakma meggyőzött. A szakma most ne politizáljon, hanem vállalja fel a hozzáértő véleményét. Ne az legyen a politika fő sodra, hogy holnap megbuktatom a kormányt. Szóljon azért a szakma, hogy hátha mi politikusok is elgondolkozunk azon, talán nincs is igazunk valamiben. Vagy éppen ellenkezőleg, kiderül, hogy igazunk van.

A kopogtatócédula-gyűjtéskor az volt a tapasztalatom, hogy az emberek nagyon fásultak, kiábrándultak a politikából. Az igazi kérdés az, hogy az itteni választókat, ezt a több mint harmincezer embert, akinek vasárnap oda kell menni az urnához, ki lehet-e mozdítani azzal, hogy most egy olyan speciális helyzet van, amiben egy alkalmas embert kell megjelölniük, hogy ő érdekeiket képviselje. Ha sikerül, akkor jó esélyünk van.

Újbuda WEB (2008. 01. 23.)

 

Kapcsolódó linkek:

Lakos Imre bemutatkozása
Lakos Imre weboldala
Lakos Imre videóüzenete