Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 30. szombat, Jeromos

Időközi országgyűlési képviselő választás 2008 - Lakos Imre

"Büszkén képviselném ezt a körzetet a Parlamentben"

Lakos Imre

 


 

Weboldal>>
Videó üzenet>>

Ön ebben a ciklusban országgyűlési képviselőként (is) dolgozik. Miért szállt újra ringbe a megüresedett képviselői helyért?

Az országgyűlési választások alkalmával is az egyéni képviselői mandátum volt a cél, csak másképp alakult. Az első fordulóból Csapody Miklóst megelőzve tovább jutottam, azonban a második fordulóban visszaléptem Szabó Vilmos javára. Végül is tehát az SZDSZ listájáról jutottam be, de az a szándékom, hogy egyéni képviselő legyek, nem változott. 17 éve kötődöm a XI. kerülethez, három ciklusban alpolgármesterként, kettőben ellenzéki frakcióvezetőként dolgoztam, büszke lennék rá, ha én képviselhetném ezt a körzetet a Parlamentben. Persze ez esetben lemondanék a listás mandátumról.


Kívülről nem egyértelmű, mi a különbség az egyéni és a listás képviselők munkája között...

A jelenlegi parlamenti rendszerben sokkal hangsúlyosabb szerepet kaphatnak az egyéni képviselők. Ráadásul belső Újbuda egy olyan városrész, amelyben számos fontos ügy túlnyúlik a kerület, de még a főváros határain is. Ilyen a Gellérthegy és a Citadella sorsa, a metróépítés, az Infopark létesítményei, a Duna vízi közlekedésének feltámasztása, valamint a közösségi közlekedés fejlesztése. Nagy szívfájdalmam, hogy mindeddig nem sikerült "kitalálni" a Duna világvárosi szerepét Budapesten.


Milyen változások előtt áll ez a városrész a következő években?

Hatalmas feladat például a volt Skála és a Móricz Zsigmond tér környékének városközponttá alakítása a kulturális kerületközponttal. Az a célom, hogy a lüktető, 21. századi városi fejlődésben meg tudjuk őrizni a kerület hagyományait, mint a Hadik Kávéházzal vagy a Gellért Szállóval szimbolizálható polgári miliőt. Persze a látványos, országos hírű fejlesztések mellett nem mondok le az apróbb, de számunkra ugyanolyan fontos célokról, mint például a Móricz Zsigmond téri "gomba" átalakításáról. Az a tervem, hogy ez lesz az egyetemi ifjúság egyik legkedveltebb találkahelye. Ráadásul a szerényebb léptékű, helyi ügyekben lehetőségünk van valódi együttműködésre az itt élőkkel. A közelmúltban például közös képviselők megkerestek azzal az igénnyel, hogy legyen a körtéri házak felújítása egységes, a homlokzatok harmonizáljanak egymással. Nagyon örülök az ilyen kezdeményezéseknek, és lényegesnek tartom a városrész civil szervezeteivel való közös gondolkodást.


A mai politikai közegben nem morzsolódik fel a városfejlesztési célok, hosszú távú elképzelések jelentős része?

Tény, hogy ma a politikában nem az értelmes párbeszéd idejét éljük. Én nem is a politikustársaimat szeretném meggyőzni, hanem a választóimat, azokat, akik ebben a városban, ebben a városrészben élik a mindennapjaikat, ezért keresem a lehetőségeket a személyes találkozókra, a véleménycserékre.


B. A.