Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Tüzijáték-recept Citadella módra

Végy néhány tonna fekete lőport, több száz időzítőszerkezetet, néhány kilométer kábelt, és persze a színes vegyületeket se felejtsd ki! Tuszkold mindezeket minél több vetőcsőbe, hurcold fel a Citadellára és hagyd állni augusztus 20-ig.

A megszokott, minden évben a legtöbb nézőt elbűvölő látvány azonban nem a fentiek ízlés szerinti vegyítéséből áll össze. Mint azt a Citadellán dolgozó vezető pirotechnikus elmondta a látványelemek megtervezését már július 20-a körül megkezdik.

Először papíron írják össze a körülbelüli sorrendet, majd az egészet egy számítógépes program segítségével dolgozzák össze a zenével, így alakul ki a rakéták fellövésének pontosan megkoreografált, precíz sorrendje.

Idén a Duna magas vízállása miatt nem telepítettek uszályokra pirotechnikai eszközöket. A vasárnapi tűzijáték helyszínei a Citadella mellett a Lánchíd és az Erzsébet-híd lesznek.

Este 9 és 1/2 10 között mintegy háromezer látványelemet használnak fel, a hagyományos legyező, pálma és gömbalakzatok mellett, az idei újdonság az a több lámpássorból álló bengálitűzsorozat lesz, amely apró ejtőernyők segítségével ereszkedik alá a magasból.

További érdekességek és technikai részletek a Magazin 11 e heti műsorában láthatók.

K.A. - Újbuda TV (2006. 08. 15.)

Címkék: