Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 16. hétfő, Edit

Öböl projekt

A Lágymányosi öböl

A fejlesztési terület Budapest legnagyobb kerületében, Újbudán, a Gellérthegytől délre eső Lágymányosi öbölben és környékén található.

       

Lágymányosi öböl

 

A Lágymányosi öböl a Duna jobb partján az 1642 és 1640 folyam km szelvények között fekszik, háromszög alaprajzú, a Kopaszi gáti oldal 750 m, az északi oldal 330 m hosszú, déli bejárata 50 m széles, felülete 11,2 ha. Az öböl és környezetének adottságai nagyon jók, egyedi jelleget ad a Duna parti közvetlen kapcsolata, az öböl egyedi hangulata.

      

Mederfenék szintje budapesti vízmérce 0 pontjához képest 1.5 - 2.5 m mélyen található. A meder felszíne általában egyenletesen lapos, a nyugati Vízpart utcai oldalon valamivel mélyebb, mint a Kopaszi gát felé eső részén. Az öböl fenekét 0.3 - 2 m vastagságú iszap borítja. Átlagos vízmagasságnál a felülete 130-140 ezer m2. A vízminőség sokkal jobb mint a Dunában, ezt bizonyítja, hogy az 1993-es felmérések szerint több mint 22 halfaj él az öbölben.

       

A fejlesztési területről fantasztikus kilátás nyílik a budai hegyekre, a Dunára, és a Csepel szigetre is.
 
    A projekt saját weboldala: http://www.obol.hu/

 

 
   A felújítási terület története
 
   Fejlesztési tervek

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.