Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. kedd, Emil, Csanád

Rocklegendák Gazdagréten

A Gazdagréti Közösségi Házba ezúttal a rockzene magyarországi helytartói költöztek be egy kis időre. Egy helyi képviselőnek és két megátalkodott rockernek hála az érdeklődő olyan legendás együttesekről láthat régi plakátokat, fotókat és különleges relikviákat, mint a Piramis, az LGT, a Karthágó vagy az Omega. A kiállítás szervezői ráadásul azt is elhatározták, felélesztik a rock porosodó szellemét.


Elegünk lett abból, hogy a rockzene lassan teljesen háttérbe szorul - jelöli meg határozottan a retrospektív kiállítás mozgató rugóját Németh "Nyiba" Sándor zeneszerző, aki nem mellesleg olimpiai bajnok birkózóként a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Karán is okítja a diákokat. Az exsportoló zenész tehát összefogott Czapp József rádiós barátjával, és nem kisebb vállalkozásba kezdtek, minthogy az 1960-as évektől napjainkig összegyűjtsék a valaha létező összes magyar rockbandát.

Ezekkel a zenészektől kapott képekkel és ereklyékkel nemcsak országos körútra készülünk, de a legkisebb falvakba is szeretnénk eljuttatni a kiállításunkat - tette hozzá Nyiba. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a magyar könnyűzenének olyan legendás alakjaival büszkélkedhetünk, mint Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Pataky Attila, Nagy Feró, vagy a világszínvonalon gitározó Alapi István, vagy Fischer László. Arra szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy ezeket a kincseket meg kell becsülni - hangsúlyozta a zenész. A vándorkiállítás különlegességét azok a személyes tárgyak adták, melyeket a szervezők neves rockereinktől kértek el kifejezetten a gyűjtemény számára.

A hosszú gyűjtőmunka alatt az ismeretségi körünkből kerestünk meg zenészeket, ajánljanak fel valami személyeset a kiállítás számára. Így került a birtokunkba Varga Miklós fellépő csizmája, vagy az LGT dobfenoménjának, Laux Józsefnek a dobverői - számolt be az értékes relikviákról Czapp József. Amit csinálunk, csak egy lépcső afelé, hogy a fiatalok jobban megismerjék nagyjainkat, és azt, hogy miből is alakult ki a mai diszkózene – jegyezte meg Németh "Nyiba" Sándor.