Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. szerda, Móric

Lágymányosi Lakóközösség Egyesület - A környék lakóit képviselik

Amikor egy városrész átalakul, nagyon fontos tényező, hogy mindezt miként élik meg azok, akiknek a megújuló környezet az otthonuk. A kulturális városközpont vélhetően nem a területen élők nélkül alakul, hiszen bejegyezték a Lágymányosi Lakóközösség Egyesületet, amely már a kezdetektől figyeli a fejlesztést, és amely a lakók véleményét, kéréseit, javaslatait közvetíti az önkormányzatnak.

Több száz család és egyedül élő lakik a Bartók Béla útnak azon a részén, ahova a kulturális városközpontot tervezik. Közöttük nagyon sok olyan idős ember van, akik őslakosai a városrésznek, ismerik hagyományait, értékeit, emlékeznek a régi időkre. Arra törekszik, hogy ezek az emberek és természetesen mindenki, aki itt él, beleértve a fiatalokat is, tudja, hogy véleményét, észrevételeit elmondhatja az egyesület segítségével. Ráadásul az itt élők között vannak olyanok, akik nemcsak civilként, hanem hozzáértőként, akár építészként, akár a városfejlesztéshez kapcsolódó egyéb szakmák képviselőjeként is ránézhetnek erre a fejlesztésre. - Az egyesület alapítói arra vállalkoznak, hogy tájékoztassák az itt élőket a Bartók Béla utat, a Móricz Zsigmond körteret, azaz az Újbuda belvárosát érintő tervekről, megkérdezzék a lakosság véleményét a változásokról, és szakemberek segítségével vizsgálják, hogy milyen hatással lesznek ezek a tervek az emberek életére � mondta Czeczidlowszky Eszter a Lágymányosi Lakóközösség Egyesület elnöke. Céljaink közt szerepel a Bartók Béla út építészeti örökségének védelme, a kulturális hagyományok ápolása, a Bartók Béla út revitalizációját szolgáló közlekedésfejlesztési és kereskedelempolitikai koncepciók véleményezése. Az Egyesület részt kíván venni az Önkormányzat Kulturális Városközpont programjának alakításában, és felvállalja az érintett lakosok érdekeinek képviseletét. Az egyesületnek tehát nem az a célja, hogy parttalan vitákon keresztül ellenálljon a kulturális városközpont projektnek, hanem az, hogy úgy védje meg az itt élők érdekeit, hogy közben az egész programhoz hozzátegyen egy fontos nézőpontot, több évtizedes tapasztalatokat és hasznos ötleteket. Az elnök asszony elmondta azt is, felkészültek arra, hogy nem lesz könnyű a különböző érdekeket egyensúlyban tartani. Ugyanakkor bízik abban, hogy rendszeres fórumokkal, beszélgetésekkel ki tudnak alakítani minden egyes folyamattal kapcsolatban egységes és ésszerű álláspontot, amellyel meg lehet keresni az önkormányzatot. Az már most látszik, hogy például a homlokzat-felújítási program lesz az egyik ügy, amelyben az egyesületnek sok munkája lesz. Legfőképp azt kell elérni, hogy a közös képviselők, akik a házak érdekében járnak el, tudjanak hosszú távban gondolkodni. Az önkormányzat ugyanis vállalta a színdinamikai tervezést és a házak rekonstrukciójának megtervezését, de a felújítási költségeket a lakóknak kell állniuk. A másik kardinális kérdés a közlekedés, amely minden városrészben szinte a legkényesebb eleme a változtatásoknak. Az egyesület terveiben szerepel egy infopont működtetése a fejlesztés területén, de aki már most szeretné felvenni velük a kapcsolatot, jelentkezhet levélben a Lágymányosi Lakóközösség Egyesület címén: 1111 Budapest, Bartók Béla út 52., vagy e-mailben: lagymanyos@indamail.hu. Rövidesen elkészül az Egyesület honlapja, ahol folyamatosan tájékoztatást adnak az egyesület munkájáról, rendezvényeikről és akcióikról.

LEGFRISSEBB
×

Közösségi tervezés Újbudán - Gellérthegy  

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal a Gellérthegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.