Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 13. szombat, Ida

Kutyajó Fesztivál

Június 20-án másodízben rendezték meg a Kutyajó Fesztivált az Őrmezei Közösségi Ház munkatársainak a rendezésében. A helyszín ezúttal a népesebb közönség befogadására alkalmas kelenföldi Bikás Park volt.

A szervezők törekedtek arra, hogy minél változatosabb szakmai és szórakoztató programmal töltsék ki a koraestig tartó rendezvényt, természetesen mindig középpontban a kutyákkal. Több kutyatartó és kutya páros verseny is volt. Versenyfutás négylábúval, és akadályverseny is, oly módon, hogy a gazdáknak mindeközben még egyensúlyozniuk kellett egy kanálba helyezett labdával is. A rendőrség szolgálati kutyás bemutatója is érdekfeszítőnek bizonyult. Kutya ártalmatlanította a "huligánkodó csibészeket", a rendőrnőt túszul ejtő terroristát, illetve a gépkocsiban megbújó, leselkedő észrevehetetlen bűnözőt.

Bemutatkozott a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat is, amely egyébként éles helyzetben bizonyítja kutyáik életmentő képességeit. Volt egyéb program is azok számára, akik a verseny, a "bűnügyi" illetve a katasztrófa izgalmakat nehezen viselik. Bemutatkozott a soroksári Milleniumi Kutyakiképző és a Vakkantó Őrmezei Kutyaiskola is, az utóbbiak igazi showműsorral kedveskedtek a vendégseregnek.

Az iskoláskorúak később játékos "Ki mit tudon" mérhették össze a kutyákkal kapcsolatos ismereteiket ,de kutyarajzoló képességeiket is megmutathatták. Végül az Állati Vicces Fotópályázat eredményét is kihirdették, az Újbuda legszebb ebe, leghelyesebb ebe és a legviccesebb ebe kategóriában. A bíráló bizottság szakmai tagja volt: Heltai Csaba, a National Geographic Magazin művészeti vezetője; Molnár Tibor, az év fotósa; és Stefler Balázs, az Újbuda újság fotóriportere.

A díjazottak között volt a kerület egyik országgyűlési, illetve önkormányzati képviselője is. Különleges pozitív történése volt még a napnak, hogy új gazdára talált az "Alapítvány az Illatos úti kutyákért" szervezet két gazdátlan ebe a kutyafesztiválon. Joósz Gyula, az Újbuda Közterület-felügyelet ebrendészeti csoportvezetője kérdésünkre elmondta: a fesztivál felügyelői szemmel is sikeres volt, mindegyik kutyatulajdonos hozta a megkivánt oltási könyvet, és a mikrochipellenőrzés is minden esetben eredményes volt, valamint kutyatámadásra sem került sor. Az utóbbinak a kutyatartók és a kutyák is egyformán örülhettek.

w.k.t. Csípik a Chipet Újbudán? (2010.10.25.)

Mint köztudott Újbudán, 2010. január 1-től kötelező az ebek mikrochippel történő ellátása. Ez lehetővé teszi, az állat azonosítását elkoborlás esetén, illetve a chiphez tartozó elektronikus nyilvántartás a veszettség elleni oltottságról is hiteles információkat tartalmaz.

Joósz Gyula, ebrendészeti csoportvezető elmondta: a mikrochip leolvasóval végzett eddigi ellenőrzések kivétel nélkül eredményre vezettek, minden megvizsgált négylábúba behelyezték a transzpondert. Elsősorban a nagyobb és közepes testű kutyákat ellenőrizzük, a kis ölebek úgysem kóborolnak el, és veszélyes kutyaharapást sem okoznak. A kutyások körében persze némi aggály is megfogalmazódott a mikrochip beültetés ellen, elvégre azt kívánd társadnak, amit magadnak, még akkor is ha az a partner egy kutya. Ugyan melyikünk szeretne nyakában azonosító chippel járkálni? Mégis a megkérdezettek zöme, helyesli beültetést a négylábúak esetében.

Szűcs József, a Texas Club söröző pultosa is válaszolt feltett kérdéseinkre.

- Voltak-e aggályai a chipbeültetés előtt?

- Mindenkinek vannak aggályai, hiszen ez egy kisebb műtét, de ha a kisebb kutyák elviselik, az erősebb fajtának is ki kell állnia. Az én kutyám bull terrier. 2-3 percig tartott a beültetés, előtte a nyakánál leborotválták a szőrt. Viszonylag könnyen elviselte.

- Miért döntött úgy, hogy beültetést választja?

- Engem nem a kerületi rendelet állított a dilemma elé, beültetni vagy nem, hanem kutyám törzskönyvezett fajtajellege. Mint említettem már, kutyám fajtiszta bull terrier, ezért már a megvásárlásakor kaptam egy chipet, mely az azonosítására szolgált. Csak másfél éves korában szántam rá magam a beültetésre, igaz, akkor már kevésbé féltettem. Az a mikrochip persze mindazokat az információkat is tartalmazza, amelyek az újbudai állatartásról szóló rendelet szerint is kívánatosak. Ha a kutyám nem lenne törzskönyvezett, akkor is chipeztetném a kutyát, mert a harapásnál és elkóborlásnál is védelmet jelent a számára. Emiatt üdvözlöm az állattartásról szóló rendelet módosításait.

- A kutyatartó ismerősei között volt olyan, aki ellenzi a kötelező chipeztetést?

- Nem volt. Igaz, sokan közülük fajtiszta kutyát tartanak, ezért hasonló okból chipeztettek, többen pedig menhelyi kutyát vettek magukhoz. Ők már chippel kerültek az új tulajdonoshoz.

- Volt-e már pozitív eredménye az elektronikus azonosítónak?

- Szerencsére még nem volt szükség az ilyetén azonosításra. Remélem, ez a jövőben is így marad.

w.k.t. /Publikálva: 2010.11.15./