Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. péntek, Friderika

80 éves a Kelenföldi Református Templom

Az Október 23-a utca mentén található, építészetileg is kiemelkedő templomot, a Magyar Advent Templomát felszentelésének 80. jubileuma alkalmából köszöntötték. Az ünnepi istentiszteleten Takaró Károly református püspök mondott elöljárói beszédet. Az évforduló alkalmából rendezett vallási eseményen Újbuda Önkormányzatának képviselői, Hoffmann Tamás polgármester, Simicskó István országgyűlési képviselő, és Tarlós István főpolgármester is részt vettek.

A trianoni határmegvonás után az elcsatolt országrészekről tömeges bevándorlás indult az anyaországra, így Budapestre is. A megnövekedett számú reformátusságot a már meglévő templomok nem tudták befogadni, az egyházközségek nem tudták megfelelően ellátni lelki gondozásukat. Így az 1920-as, '30-as években tömeges templomépítés és vallási fellendülés indult meg az országban. A kelenföldi református templom a mellette álló két bérházzal együtt 1928 -1929 között épült, tervezője Medgyaszay István volt.

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.