Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

60+ közösségfejlesztő: Szándékok ha összeérnek - gazdagréti példa

Gazdagréten működik két nyugdíjasklub, a közösségi házban kártya klub, sakk klub, angol társalgás, nyugdíjas ízületi torna. . . - a szomszédsági önkéntesek mégis úgy érezték, újabb lehetőséget kell teremteni arra, hogy az évek óta otthonukba zárkózó időseket közösségbe hívhassák.

Megalapították a szabadidő és kártyaklubot, melyet - az Újbuda 60+ program keretében - az Idősek Napközi Otthona fogadott be. A szabadidő klubban a kártya, a társasjáték jó ürügy a találkozásra, beszélgetésre. Egyik hétfő este arról folyt a társalgás, milyen jó kis vetélkedők voltak régen. Így született az ötlet: szervezzünk egy kvízműsort! A közösségi ház befogadta a Légy friss! szellemi vetélkedőt, helyet és technikát biztosítva a sikeres lebonyolításhoz. Az esemény nyilvánosságát azzal növelte, hogy felvette a Gazdagréti tavasz programjainak sorába.

A szervező szomszédsági önkéntesek sok találkozást ötleteltek, terveztek, vitatkoztak végig, míg végül mindenki javaslatát figyelembe véve sikerült kialakítani a végleges programot. A kérdések összeállításával egy időben folyt a nyeremények összegyűjtése is - a szponzorok maguk az önkéntesek és segítőik voltak: mindenki elhozta az otthon nem használt, mások számára viszont értékes dolgokat, apró édességeket vettek.

Szervezők és 'szurkolók' nagy izgalommal várták hát a nagy napot, mely minden várakozásukat felülmúlta. A játékos kedvű szeniorok a verseny hevében egészen megfiatalodtak, szinte kisiskolássá váltak: csalni próbáltak, árulkodtak - és sokat, sokat nevettek.

Minden nyeremény gazdára talált, az Őszikék nyugdíjasklub bográcsban főtt ebéddel és pogácsával kedveskedett a résztvevőknek, a közösségi ház pedig még a szervezőket is meglepte egy harmonikás fiatalember játékával, akinek muzsikája gondoskodott róla, hogy a minden után a vége is legyen jó.