Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 22. szombat, Vince, Artúr

Lázár Szilvia aranydiplomás köszöntése

Ismerőseim büszkén mutatják önkéntestársuk fotóját, amint átveszi a polgármestertől aranydiplomáját.Örömmel ismerem fel Lázár Szilviát, akinek egészségügyi tanfolyamán - tanuló nagymamaként -, én is részt vettem. 

Az ott tanult bőrgyógyászati ismereteket a gyakorlatban is kipróbálhattam az unokákon: szúnyog- és kullancscsípés felismerése, kezelése, égési sebek gyógyítása, helyes haj- és körömápolás, a zúzott sebek kezelése (ajjaj!!), a szervezetre káros étkezési szokások, az allergiás betegségek fajtái, felismerése... és így tovább.Mindezt a leghétköznapibb, mindenki számára érthető formában, sok képpel, humorral, helyzetgyakorlattal.

De ki is ez a különleges, egészségünk megóvására szerződött önkéntes tanítómester?

Szerénysége tiltja, hogy dicsekedjen érdemeivel. Most megosztom az olvasóval ennek a fáradhatatlan egészségügyi önkéntesnek életútját.

1954-1960. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát kap.

1960- 1964. Szakképesítést (bőr-, nemibetegségek, kozmetológia témakörban) az Orvostovábbképző Intézetben szerez. szakorvosi végzettséget.

1962-1969. Az Orvostudományi Egyetem Bőrgyógyászati Klinikáján - tanársegéd, oktatás-szervező tanulmányi felelős. A nővérképzésben végzett munkájáért a Magyar Vöröskereszt szakmai elismerését kapja..

1969-1995. Dél-Budai Bőr és Nemibeteg-gondozó Intézet szakfőorvosa.

1972-1995-ig intézetvezető.

Ebben a beosztásában Alkalmazkodó területi képzés címmel családi orvosoknak és asszisztenseknek szervezett továbbképzést. Megszervezte csak szakorvosoknak a járóbeteg-ellátást: a gyermek-bőr, allergológia, onko-dermatológia, akupunktúrás szakambulanciákat, ill. az AIDS szűrőállomást az intézet keretein belül. Kidolgozta az "Alkalmazkodó betegellátás Dél-Budán" szakdolgozóra épülő osztálypótló modellt, amelyet 1990-től nem remélt szakmai haszonnal és anyagi megtakarítással sikerült működtetni a Szent Imre Kórházban.

25 év alatt részt vett a medikus-, szakorvos, rezidens és posztgraduális képzésben. Mindemellett tanít: az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben, a Vámos Ilona Egészségügyi Szakiskolában, elsősorban a szakasszisztensi munkaerő utánpótlást folyamatosan biztosítandó cél érdekében. Ez egy új oktatási módszer volt, amelyet a Medicus Universális szakmai folyóirat 1993-ban Pszichoszociális oktatási modellkísérlet címen jelentetett meg.

1995-től nyugállományba vonul, de továbbra is foglalkozik oktatással. 10 évig vezetett nyugdíjasként 40 szakmai creditpontot érő ingyenes tanfolyamot szakdolgozóknak, "Bőrgyógyászat muindenkinek" címmel, ellenszolgáltatás nélkül.

Szakmai elismerésként megkapta a címzetes egyetemi docens kinevezést,

1991. februárjában, a SOTE-n. Kiváló Munkáért kitüntetést kapott

1980. júliusában az Egészségügyi Minisztérium felterjesztésére.

Kiváló Egészségügyi Nevelőmunkáért 1961-ben Magyar Vöröskereszt tüntette ki.

S ha valaki azt gondolná, hogy mindezt magányos nőként érte el - hát téved! Lázár Szilvia családanyaként is helytállt, férjével Csellár Mihállyal - ma már ő is aranydiplomás urológus -, két gyermeket neveltek fel. Ma négy nagy unokájukban gyönyörködhetnek.

Azt gondolhatnánk, hogy szép, teljes családi-szakmai élete volt. De a múlt idő nem helytálló!

Szilvia ma is tevékenyen dolgozik, azaz tanít: a 60+ mozgalomban - immár 3. éve! - olyan szomszédsági önkénteseknek tart 6 foglalkozásból álló egészségügyi képzést, akik tovább akarják és tovább tudják adni ismereteiket - menyeknek, unokáknak, ismerősöknek, rászorulóknak...

Két 60+-os "tanítványával" beszélgetve Szilviát emberi tulajdonságai is rokonszenvessé teszik számunkra: a türelem, odafigyelés, a baráti hang, empátia -, ugyanakkor a tanítványok számára a tanult ismeretek elmélyítésére törekvés is jellemző, ráadásul a legújabb oktatási eszközökkel!

Mindezekből következik, hogy tudása, közvetlensége inkább barátunkká, mint "doktorasszonnyá" avatja. Kedves Szilvia! Felnőtt tanítványaid és önkéntestársaim nevében szívből gratulálok a megérdemelt aranydiplomához!

LEGFRISSEBB
×

Elszabadult beruházások  

VABA lakópark a Bikás park mellett

Újbuda Önkormányzata szigorú feltételekhez köti, mi és hogyan épülhet a kelenföldi városközpont meglévő épülete helyére, mégis politikai jellegű hangulatkeltés folyik a beruházás ellen. A tiltakozók eközben szó nélkül hagyják azokat a jelentős építkezéseket, amelyeknél a kormány felmentést adott az építési szabályzat alól, és elvette a lehetőséget az önkormányzattól, hogy a helyiek érdekeit képviselje.