Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Forgalomszámlálás és szimulációs vizsgálat a Dayka Gábor utcánál

Megnyitná a Sas-hegyi Természetvédelmi Terület közelében lévő, eddig zsákutcaként üzemelő Dayka Gábor utcát a XI. kerületi önkormányzat, hogy a környék más pontjain csökkentse a forgalmat.

Kétszáz helyi lakos tiltakozott petícióban a Dayka Gábor utca átépítése ellen. Az önkormányzat ugyanis megnyitná az utcát az átmenő forgalom előtt, hogy a környék más pontjain csökkentse a zsúfoltságot. A helyiek azzal érvelnek az utca megnyitása ellen, hogy az áthaladó gépkocsik rendkívüli károkat okoznának az utca melletti Sas-hegyi Természetvédelmi Terület védett élővilágában, őshonos flórájában. Emellett véleményük szerint megszűnne az utca mint lélegeztető szélcsatorna.

A kerületi önkormányzat elmondta, hogy az érinett területtől nem messze levő Farkasréti Általános Iskolába járó gyermekek szülei, valamint az iskola tágabb környékén lakók (Brassó u., Rákó u., Érdi út, Süveg utca és környező kisebb utcák) régóta panaszkodnak az utcáikban megjelenő reggeli forgalom miatt. A gyermekeket nem merik gyalogosan egyedül iskolába engedni, mivel az autósok a járdákat is igénybe véve, (ott is parkolva), közlekedési szabályokat áthágva próbálnak meg a Németvölgyi út felé eső csomóponthoz eljutni.

Ezen enyhítene a Dayka Gábor út megnyitása. A rendelkezésre álló közterületen belül a tervezési feladat a Budaörsi út felől egyirányú, 3,5 m szélességű útpálya, mellette gyalogjárda kialakítását tartalmazza, a közvilágítás és a vízelvezetés megoldásával együtt. Jelenleg a teljes területet lehatároló forgalomszámlálás és a tervezett állapot megnyitása utáni szimulációs vizsgálat folyik. A kerület álláspontja szerint a védett terület nem csökkenne, hiszen az út helye most is útként nyilvántartott közterület, nem a Natura 2000 része.