Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 13. szombat, Ida

Közösségépítés és tiszta közélet

Interjú Gajárszki Áronnal, az LMP polgármesterjelöltjével

Hogyan kezdődött a politikai pályafutása?

Négy éve élek a kerületben, de nagyszüleim és barátaim révén gyerekkorom óta kötődöm ide. 15 évig versenysportoló voltam, a sportos életvitel kitartásra és precizitásra nevelt, most is ezen erényekkel felvértezve végzem a munkám és állok a választók elé. Politikával soha nem állt szándékomban foglalkozni. Azért csatlakoztam mégis a Lehet Más a Politika mozgalomhoz, mert azt láttam, hogy a közügyekkel egyre kevesebb elkötelezett ember foglalkozik, és - nem alaptalanul - egyre mélyül a bizalmatlanság a közügyek képviselői és a választók között. Úgy gondolom, ezt a hivatást csak alázattal és "tiszta kézzel" lehet művelni.

Pártja eddig is keményen kritizálta az MSZP és a Fidesz kampányát, miközben azt mondja, programpontjuk között számos átfedés van.

Nagyon érdekes, mi több, szórakoztató, hogy mostanra mindenki felfedezte magában a "zöldet", hiszen a többi párt programjában is megjelentek az LMP elképzeléseinek egyes elemei. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon jól szerepeltünk az országgyűlési választásokon, hiszen egy civil szervezetekben tapasztalatot szerzett profi szakértői bázisra támaszkodhattunk. A jobb- és baloldal nyilatkozataiból azonban kiderül, valójában tanácstalanok abban, mit is kellene tenni, és inkább a velük összefonódott pénzembereket igyekeznek kiszolgálni. A két tábor képviselői többnyire csak lózungokat darálnak minden meggyőződés és hitelesség nélkül. A Fidesz polgármesterjelöltje például a korrupció felszámolására hívja fel a figyelmet, miközben az előző ciklusban megvétózták a korrupció melegágyának tartott pártfinanszírozási törvényt.

Miben különbözik az önök programja a jobb- és baloldal koncepciójától?

A legfontosabb különbség, hogy mi alapvetően nem egy politikai elvet képviselünk. Mi egyfajta értékszintézissel az egész politikai gondolkodást szeretnénk átalakítani. Célunk, hogy az emberek rájöjjenek arra, a politikával foglalkozni kell, és nem elfordulni tőle. Úgy gondolom, az LMP tudja a legtöbb apolitikus szavazót megszólítani, hiszen azt hirdetjük, egyéni döntések szintjén, a lakókörnyezetünkben kell elkezdeni a köz ügyeiért dolgozni, politizálni.

Ha felhatalmazást kapna a kerület vezetésére, melyek lennének az első intézkedései?

Arra fogunk törekedni, hogy teljesen átlátható legyen az Önkormányzat működése, valamint arra, hogy megnehezítsük a politikai és gazdasági szféra összefonódását. Ugyanilyen fontosnak tartjuk a kerületi hajléktalanhelyzet megoldását is. A jelenlegi polgármester hajléktalanokat kitiltó intézkedése embertelen és szégyent hoz a baloldaliságra. Egy helyi civil szervezet, a Menedékház Alapítvány gyakorlati tapasztalatai felhasználásával tervet készített a rendkívül súlyossá vált újbudai hajléktalanhelyzet orvoslására. A néhány millió forintból megvalósítható projekt egy több tíz milliárdos költségvetésű önkormányzatnak nem okozhatna gondot, mégsem méltatta szóra az állítólag szocialista városvezetés. Végül szeretném, ha végre a modern városfejlesztési elvek érvényesülhetnének a közlekedésszervezésben, hogy Újbuda lakossága a fejlődő közösségi és kerékpáros közlekedés következtében újra egészséges levegőn élhessen.

(Az Újbuda TV képes beszámolóját hétfőn láthatják a tévében 18 órakor, és kedden itt az Interneten. - a szerk.)