Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. péntek, Friderika

Formálódik a kínai kapcsolat

A kínai-magyar nagykövetség politikai tanácsosa látogatta meg Újbuda polgármesterét, hogy a régóta tervezett testvérvárosi kapcsolatokról egyeztessenek.

A szándékok szerint a világ legnagyobb kiskereskedelmi központja, Yiwu városa hamarosan a kerület partnervárosainak sorába léphet, amely rengeteg előnnyel járhatna városrészünk számára. Kínából az elmúlt években többször is érkezett delegáció Újbudára, akkor a hivatalos kapcsolatfelvétel lehetőségéről, kulturális és gazdasági együttműködésről, valamint közigazgatás különbségeiről esett szó a felek között. A kínai nagykövetség első beosztottja, Chen Xiaojun asszony arról számolt be, szeretnék előkészíteni a két település testvérvárossá válását, amelynek egyik fontos területe a gazdasági kapcsolat kiépítése lenne. A tanácsos Yiwu szándékait tolmácsolva elmondta, azt szeretnék, hogy számos magyar vállalkozó találjon piacot országukban. Ez különösen nagy lehetőségnek számít, hiszen az egymilliós lélekszámú Yiwut "az árucikkek tengereként" szokták emlegetni, nem véletlenül. A Kínában kicsinek számító település olyan kereskedelmi forgalmat bonyolít, mint semelyik város a világon. Teljesítményét jól példázza, hogy központjában a rengeteg bemutatóterem között található egy olyan, amely ötmillió négyzetméteren terül el. A kínai diplomata a találkozón ismét meghívta polgármestert Yiwuba, hogy a konkrét lehetőségekről ott folytassák tovább az egyeztetést. Hoffmann Tamás úgy vélekedett, szerinte is sok lehetőség rejlik a két város kapcsolatában, ezért akár már idén megköthetik a hivatalos megállapodást.

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.