Magyarországon elsőként vezette be a reformétkeztetést az iskoláiban Újbuda Önkormányzata még 2006 január elsején. Újbuda polgármestere kezdeményezésére a januári iskolakezdéstől az iskolai konyhákban egészségmegőrző, reform étrend váltotta fel az eddigi menüt. Ez természetesen folytatódik az idei tanévben is.
Újbuda iskoláiban és óvodáiban az ebédek összeállításánál kiemelten figyelnek arra, hogy ne használjanak cukrászsüteményeket, vörös húsokat és állati eredetű zsiradékot. Kerülik a só és a cukor túlzott arányú bevitelét, valamint az állati eredetű fehérjét növényi eredetűre cserélik. Az ételek elkészítésénél megőrzik a felhasznált zöldségek tápanyag és vitamintartalmát. A gyerekek sokkal több zöldséget, friss gyümölcsöt és egészséges tejterméket kapnak. A konyhákban csak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat kínálnak.
Az iskolák vezetőihez egyre több kérés érkezett a szülőktől az iskolai reformétkeztetésről, azaz egyre nagyobb az igény arra, hogy a gyermekek az iskolában egészséges ételeket egyenek.
A gyerekek egészségének megőrzésében komoly felelősség hárul az iskolákra, és az önkormányzatra is így elengedhetetlenül fontos, hogy a diákok megfelelő minőségű, és egészséges ételt kapjanak az iskolában.
A reformétkezés az eddiginél 150 millió forinttal többe, összesen 600 millió forintba kerül Újbuda önkormányzatának.