Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 29. hétfő, Péter

Zenés teadélután Albertfalván

A kodályi zenepedagógia része a zenei anyanyelv korai fejlesztése.

Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján zenés teadélutánt rendezett az Albertfalvi Közösségi Ház. A sok dallal és muzsikával átszőtt rendezvényben, a kisgyermekek és az idősebb korosztály képviselői egyaránt örömüket lelték. 
A teadélutánon bemutatkozott a Ringató, amely énekes, mondókás, játékos foglalkozásokat tart az óvodát megelőző korosztálynak. A Ringató a művészeti- zenei neveléséhez nyújt mintát, az olyan szülőknek, nagyszülőknek, akik szívesen játszanak és énekelnek együtt a kicsikkel. 
A zenei-anyanyelvi nevelés minél korábbi elkezdésében Kodály Zoltán látta meg a zenepedagógiai lehetőségeket. A zeneszerző pedagógiai érdemei világszerte ismertek, sőt külföldön népszerűbbek, mint Magyarországon. Kodályi módszerek alapján tartja ringató-óráit Bauerné Tóth Katalin énektanár, Ringató-foglalkozásvezető. 

Az Albertfalvi Közösségi Házban általában 15 család vesz részt hetente a játékos órákon. A már országosan elterjedt Ringató zene-pedagógiai kidolgozója Dr. Gállné Góh Ilona, aki a Fonóban szintén tart ilyen foglalkozásokat, mint arról már lapunk is többször beszámolt. A Kodály emlékére rendezett délutánon hat albertfalvi édesanya és gyermeke énekelt és játszott, oldott szeretettel-teli légkörben az egybegyűltek előtt.
A rendezvényen megemlékezést tartott Király Kató, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének alelnöke. A Kecskeméten született Kodály, Galántán nőtt fel, majd a Zeneakadémia és a pesti bölcsészkar elvégzését követően visszatért gyermekévei helyszínére. 
Itt kezdte el gyűjteni azokat, a népdalokat, amelyekből a délután során több is felcsendült. A továbbiakban fellépett az Albertfalvi Közösségi Ház Opera és Dalstúdiójától Kecskeméti Rita és Barna István operaénekesek, valamint Reményi Anna főiskolai hallgató, akik Kodály Zoltán által gyűjtött dalcsokorral emlékeztek meg a zeneszerzőről.

F. A. - Újbuda ÚJSÁG (2007. 10. 30.)