Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Visszatekintés 2012. - Pályázati pénzek iskoláinknak és óvodáinknak

Újra indult az Újbudai Mikulásgyár, többmilliós pályázati pénzek iskoláinknak és óvodáinknak és egyedülálló megállapodást írt alá a kerület a Google-lal decemberben

Iskolások ismerkedtek a sérültekkel a Fogyatékos Emberek Világnapján

Áder János: „csak együtt lehetünk győztesek” Hogyan röplabdáznak a mozgássérültek, milyen a „vak bocsa” vagy hogyan érzékeli a külvilágot egy autista? A többi közt ezzel ismerkedhetett meg háromszáz kisiskolás a Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat keretein belül egy újbudai érzékenyítő rendezvényen a Fogyatékos Emberek Világnapján. Magyarországon 600 ezer fogyatékos ember él, integrációjukat már iskolás korban érdemes elkezdeni.

Az eseményt Áder János köztársasági elnök nyitotta meg. Erős hangok, bántó fényhatások, stresszes környezet - így mutatták be az ötödik-hatodik osztályos tanulóknak azt, hogyan érzékeli egy autista ember a külvilágot. Emellett bekötött szemmel egy akadálypályán, ülőröplabda meccsen, jelnyelvi játékok segítségével ismerhették meg a látássérült, mozgássérült, hallássérült és értelmükben akadályozott emberek életét az iskolások. A Fogyatékos Emberek Világnapján tizenegy civil szervezet, valamint a XI. kerületi önkormányzat és iskolák fogtak össze annak érdekében, hogy a kerületi gyerekeknek személyes tapasztalatuk legyen a sérült emberekről, elősegítve elfogadásukat.

Újra Újbudai Mikulásgyár

A Gyermekekért XI. Alapítvány már ötödik éve szervez ajándékgyűjtést az újbudai szegénysorú gyermekek számára. Idén december 5. és december 8. között a Kelenföld Városközponton felállított Újbudai Mikulásgyár sátrában várták a segíteni szándékozók ajándékait. Surányi Ilona, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy minden évben nagyon sikeres az Újbudai Mikulásgyár, annak ellenére, hogy a gazdasági válság egyetlen háztartást sem kímélt. A begyűjtött ajándékokat, mely lehet könyv, gyerekruha, taneszköz vagy akár játék, korcsoport szerinti kis csomagokká alakítják és a gyerekek számára rendezett karácsonyi ünnepségen névre szólóan osztották ki.

Többmilliós pályázati pénzek iskoláinknak és óvodáinknak

ÚJBUDA közoktatási intézményei közül három iskola és két óvoda sikeresen indult 2011-ben a Társadalmi Megújulás Operatív Program Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése c. pályázatán, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága írt ki. Az intézményekben a projekt szakmai megvalósítására nyolc hónap állt rendelkezésre, melyet valamennyi intézmény 2012-ben valósított meg.

Egyedülálló megállapodás a Google-lal

Egyedülálló megállapodást írt alá december 5-én délelőtt a Google Enterprise, Újbuda Önkormányzata és a Revevol Kft. A XI. kerületi önkormányzat több tízmillió forintos megtakarítást remél a megállapodástól. A Google felhőalapú megoldásainak teljes körű önkormányzati alkalmazásáról írt alá megállapodást szerdán Przemek Sienkiewicz, a Google Enterprise Közép-Kelet-Európáért, Oroszországért és a FÁK államokért felelős vezetője és Hoffmann Tamás Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda polgármestere. A Google a közigazgatási szférában Közép-Kelet-Európában először Újbuda Önkormányzatával kötött megállapodást.

Mikulásra sportpálya

Mikulássapkában várták a sportpálya megnyitóját a gyerekek december hatodikán. Az önkormányzat és az MLSZ támogatásával elkészült a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium telephelyén, a Keveháza utca 2. szám alatti iskolában az új műfüves focipálya. Az eseményen részt vett Hoffmann Tamás polgármester, Simicskó István sportpolitikáért felelős államtitkár, Pozsgai Éva az MLSZ kommunikációs és marketing referense, és Tamás Henriette a Nemzeti Sport Intézet főigazgató-helyettese.

Elismerték a zöld óvodákat, iskolákat

A 2012. február elseje és május 18-a között lezajlott "Újbuda Környezettudatos Iskolája/Óvodája " vetélkedő során a legjobb teljesítményt nyújtó intézmények több év óta kiemelkedő környezeti nevelő munkát végző pedagógusait dr. Hoffmann Tamás polgármester úr elismerő oklevélben és pénzjutalomban részesítette.

Buborékot Szent Imrének

Felszabadult hangulat és fergeteges szurkolás fogadta a "buborékba" lépőket. Átadták a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportpályáját. A december 12-i eseményen jelen volt Simicskó István, Rétvári Bence, Hoffmann Tamás és az iskola jelenlegi és egykori igazgatója. Az átadó házigazdája és kommentátora a Szent Imre egykori diákja Mohay Bence volt.

Döntöttek az intézmények átadásáról

Újbuda képviselő-testülete rendkívüli ülésen döntött a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételével összefüggő intézményi átadás-átvételről. A megállapodás értelmében az önkormányzat átadja a működéshez szükséges dologi és egyéb eszközöket a fenntartónak, de hivatali dolgozók is átkerülnek az állami rendszerbe.

Új székhelye van a Logopédiai Intézetnek

December 14-én hivatalosan is átadták az Újbudai Logopédiai és Pedagógiai Szakszolgálat új központját. Szeptember elején arról számoltunk be, hogy a Logopédiai Intézet központja új helyre költözik. A költözésnek több oka is volt. Az egyik az, hogy az eddigi székhelyül szolgáló Nyitnikék Óvodában férőhelybővítés miatt szükség volt a helyiségekre. „Az önkormányzat mintegy 27 millió forinttal járult hozzá az új székhelyül szolgáló épület teljes körű felújításához.” – mondta a polgármester. Az új központ az Erőmű utca 4. szám alatt található egy épületben az Újbudai Pedagógiai Intézettel és az Újbudai Nevelési Tanácsadóval.

Beválasztották Hoffmann Tamást a vízilabda szövetség elnökségébe

Újbuda lakóinak sportosabb életmódjáért tett önkormányzati törekvések elismerése is egyben, hogy a kerületet polgármesterét beválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségébe. Gergely István, valamint Faragó Tamás és Szivós István mellett egy további – háromszoros – olimpiai bajnok, Molnár Tamás, valamint Újbuda polgármestere Hoffmann Tamás is bekerült a Magyar Vízilabda-szövetség újjáválasztott elnökségbe.

LEGFRISSEBB
×

Ellenőrzés Kamaraerdőn a zártkertek környékén  

Összehangolt akció során ellenőrizték a kamaraerdei zártkerteket és környéküket. Az akciósorozat a városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármester, Hintsch György kezdeményezésére indult, célja a közbiztonság és közterületi rend javítása.