Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 31. vasárnap, Angéla, Petronella

Virágokkal

November 5-7-ig Nemzetközi Orchidea- és Bromélia Kiállítás. A Magyar Orchidea Társaság ezúttal különleges, misztikus kiállítást rendez múzeumunkban: a pompás virágok mellett a látogatókat maga Drakula gróf várja.

A hideg őszi-téli éjszakákkal együtt megérkezett az esti filmnézések ideje is, és mi illene jobban az esős novemberhez, mint a régi klasszikusok - köztük Lugosi Béla híres Drakulája. Ám ha akarunk, idén személyesen is találkozhatunk Draculákkal és Lugosi Bélával - méghozzá a múzeumunkban megrendezett Orchidea- és Bromélia Kiállítás során, ahol misztikus, izgalmas hangulat uralkodik majd.

Amennyiben azt hisszük, hogy orchideát tartani, nevelni nem egyszerű dolog - a Dracula orchideákra mindez még inkább igaz. A különleges növény a dél-amerikai hűvös, nedves köderdők mélyén él, ahol a nappali hőmérséklet ritkán emelkedik 20 ˚C fok fölé, míg a levegő páratartalma a nap túlnyomó részében eléri a 90%-ot. Megfelelő tartásukhoz tehát itt, Európában is hasonló körülményeket kell teremteni: üvegházban kell nevelni őket, amelyet nyáron hűteni, télen pedig fűteni kell.

És hogy honnan a név? A Draculák „keresztapja" Dr. Carlyle Luer, aki 1970-ben egy új növény-csoportba sorolta ezeket az egzotikus virágokat. Az elnevezést inspirálhatta a Dracula orchideák szellemarcra emlékeztető virága - de az is lehet, hogy Luer a latin „sárkány" szóból alkotta meg a kis sárkányt, sárkányocskát jelentő elnevezést.

A növények titokzatosságához az is hozzájárul, hogy speciális igényeik miatt gazdáik nem szívesen viszik őket kiállításokra, rendezvényekre, hiszen nem megfelelő körülmények között a növények elhullatják virágaikat és leveleiket. A novemberi orchidea-kiállítás látogatói tehát egyedülálló attrakció szemtanúi lehetnek.

És ha valaki még több drakulára lenne kíváncsi, annak sem kell csalódottan hazamennie, hiszen a Vajdahunyad vár egyik eldugott zugában található Lugosi Béla, a "magyar Drakula" szobra. Senki sem tudja, kik helyezték el ott az alkotást, és hogy mikor került oda, egy azonban biztos: a látogatók, csak úgy, ahogy a névrokon orchideák, Drakula vigyázó szemei előtt lesznek.

A három napos kiállítást idén is vásár kíséri majd, ahol a magyar kereskedőkön kívül osztrák, német és olasz árusok is bemutatják portékájukat.

Fővédnök: Szilágyi Tibor színművész

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Nyitva tartás: 10.00-18.00 óra között

Jegyárak:

felnőtt: 1500 Ft,

diák és nyugdíjas: 800 Ft

csoportos (10 fő felett): 800 Ft

családi jegy (2 felnőtt és 2 gyermek): 3800 Ft

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.