Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 4. csütörtök, Bulcsú

Újra biztonságos a gellérthegyi Somlói út

Befejeződtek a Somlói úti támfal rekonstrukciós munkálatai, karácsony óta pedig már a 27-es busz is újra közlekedik. Az omlásveszély azonban ezzel még nem szűnt meg a Gellérthegyen.

A Somlói út 6. szám előtt a heves esőzések következtében tavaly ősszel leomlott az utat tartó támfal és ennek következtében megsüllyedt az út. A támfal a Somlói út 6. szám alatti társasház kertjébe dőlt, a kárt akkor 50 és 100 millió forint körüli értékre becsülték. A szakértők szerint a kialakult állapotok komoly veszélyt jelentettek a környéken élőkre, hiszen ha a földdarab tovább csúszik, több lakóház is válságos helyzetbe kerülhetett volna. A 27-es busz vonalát is meg kellett változtatni, ami a Gellérthegyen élő nyugdíjasok életét nagyon megnehezítette. A hirtelen előállt vészhelyzet miatt Újbuda képviselő-testületének gyors döntésére volt szükség, hogy megelőzzék a még nagyobb problémák kialakulását. A támfalat az embert próbáló munkálatok után végül sikerült megerősíteni, és visszaépíteni, amit a csúszós, agyagos talaj különösen megnehezített. Így karácsony óta újra mindkét irányban közlekedhet a 27-es busz a hegylakók nagy megkönnyebbülésére. Lakos Imre alpolgármester azt is elmondta, a több mint 20 millió forintba került rekonstrukció a Fővárosi Önkormányzat hatókörébe tartozott volna, mivel azonban a beavatkozás nem tűrt halasztást, a kerületi önkormányzat saját erőből, a lehető legrövidebb idő alatt hárította el az útszakaszon fennálló életveszélyes helyzetet. A politikus azt is hozzátette, a kerületi vezetés természetesen már felvette a kapcsolatot a fővárossal, és már folynak az egyeztetések arról, hogy a Vis Maior alapból megtérítsék a rekonstrukció költségeit. A képviselő szerint itt azonban nem szabad megállni, 2006 egyik nagy feladata lesz a gellérthegyi támfalak rendbetétele, hiszen több útszakaszt is omlás-, és csúszásveszély fenyeget.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.