Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 30. csütörtök, Pál

Újabb múzsás siker

Több mint kétszáz alkotás érkezett a Film-Szabadság-'56 forgatókönyvíró- és ötletpályázatra. A zsűri nyolc fiatal munkáját választotta ki, amelyeket a Magyar Televízió megfilmesít, és 2009. október 23-án bemutat. Az egyik díjazott a Múzsák Csókja tehetségkutató vetélkedő első szériájának nyertese, Kiss Emma lett.

Középiskolások és egyetemisták filmötleteiből készít filmet jövőre, a forradalom 53. évfordulójára a köztelevízió. A Miniszterelnöki Hivatal és az MTV pályázatának eredményét ma hirdették ki az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Film-Szabadság-56 nyertesei jelképes oklevelet vettek át, valamint egy különleges, 1956-ot képekben bemutató könyvet, amelyet a forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára a Magyar Köztársaság Kormánya adott ki, s amely a világ ötven államfőjének üdvözletét tartalmazza.

A Film-Szabadság-56 pályázati felhívására négy hét alatt összesen 220 érvényes jelentkezés érkezett, többségük, 129 a felsőoktatásban tanulóktól, 77 középiskolásoktól, kettő pedig általános iskolás diákoktól - a legfiatalabb pályázó mindössze 11 éves volt. Néhányan több tervvel is indultak vagy közös munkát adtak be. A kétszázegy magyarországi pályázó mellett kilencen a határon túlról, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és a Vajdaságból küldték be ötleteiket.

A pályázatokat szakmai zsűri bírálta el, melynek elnökei Bereményi Géza és Pálfi György filmrendezők, tagjai Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője és Meskó Zsolt producer voltak.

Az eredeti tervek szerint a zsűri hat nyertest díjazott volna, ám a beérkezett művek kiemelkedő színvonalára tekintettel végül hét pályázatot találtak megvalósításra méltónak. A zsűri dicséretében részesült, és elismerő oklevelet kapott emellett öt további pályázó.

Kiss Emma: Befürödve című alkotásával hívta fel magára a zsűri figyelmét. Múltunk nemcsak körülöttünk letelepedve, hanem bennünk leülepedve is tovább él - ez derül ki az egykori versenyző történetéből, amely a Móricz Zsigmond körtéren ér körbe. Egy gimnázium 56-os emlékműsorra készül: a diákok jeleneteket adnak elő a forradalomból, fotómontázsokat és ügyes animációkat készítenek a körtéri eseményekről. A műsor apropóján egyikük házibulira hívja össze a színjátszó kör tagjait.

A fiúk azonban sokkal inkább a lányokért küzdenek, mint a színpadi sikerekért. A két vezér vetélkedése odáig fajul, hogy egyikük végül a Feneketlen tóban köt ki. Kakaskodásukból kiderül: ellenszenvük régi gyökerekre vezethető vissza. Mindkettőjük nagyapja harcolt 56-ban, de csak egyiküké a forradalmárok oldalán...

A Film-Szabadság-56 pályázatra érkezett nevezések elolvashatók a film.hu oldalon.

Gigi - Újbuda TV (2008. 11. 13.)

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.