Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 6. szombat, Norbert, Cintia

ÚJ TARTALOM! Mi lesz veled Zöld Pardon?

A szórakozóhely élhetetlenné teszi a környéket.

Kupper András a Fidesz frakcióvezetője azzal kezdte tájékoztatóját, hogy a Petőfi híd két oldalán található szórakozóhely az önkormányzattal kötött szerződés alapján működik, amely megállapodás a sokosodó problémák láttán nem lehetett egy körültekintő megállapodás.

Sölch Gellért önkormányzati képviselő pedig azt közölte, összegyűjtötte a lakossági bejelentéseket, ami alapján világosan látszik, a helyzet tarthatatlan. Ennek megoldására egy intézkedéscsomagot készített, melynek megvalósításához az önkortmányzati vezetés segítségét kéri, hiszen - véleménye szerint - a szórakozóhelyek közhasználati díja biztosan fedezné az ezzel járó költségeket. Ezzel párhuzamosan pedig aláírásgyűjtést is kezdett a helyi lakók körében.

A Zöld Pardon előtt összegyűlt nyugdíjasok és kismamák arra panaszkodtak, elviselhetetlen az egész reggelig tartó zenebona, a mély hangok ráadásul a hőségben kényszerűen bezárt ablakokon is átjutnak. Ez azonban csak az egyik probléma. A jelenlévők elviselhetetlennek nevezték, hogy a "Zöldbe" és a közeli szórakozóhelyekre igyekvő, vagy onnan távozó fiatalok a környező utcákban és közértek előtt alkoholt vedelnek, üvöltöznek, levizelik az autókat és letörik azok visszapillantó tükreit, sőt gyújtogatásra és verekedésekre is van példa.

A felháborodott lakók a Zöld Pardon bezárását látnák a legjobb megoldásnak, Sölch Gellért azonban azt mondta, a szórakozóhelyet sokan szeretik, de meg kell teremteni a kulturált szórakozás kereteit. A környék rendőri felügyeletére, és a hanghatások szigorúbb szabályozására van szükség - tette hozzá.


Az Önkormányzat vezetése a sajtótájékoztatóval egyidőben adta ki az alábbi közleményt.

Újbuda Önkormányzata rendet kíván tenni a Goldmann György tér környékén.

Az önkormányzat vezetése a szórakozóhelyek megnyitása óta napi feladatának tekinti a működés következtében tapasztalható köztisztasági, zajvédelmi problémák megoldását, aminek első lépése a tárgyalás, nem sajtótájékoztató összehívása.

Az önkormányzat régóta foglalkozik a Goldmann György téri szórakozóhely, illetve a környéken lévő egyéb szórakozóhelyek (A38, a IX. kerületi Buddha Beach, az egyetemek alkalmi rendezvényei) keltette zavaró hatásokkal. Az eddig lefolytatott vizsgálatok (idén már négy éjszakai ellenőrzéssel) megállapították, hogy a két Goldmann György téri szórakozóhely éjszakai zajkibocsátása nem éri el a zavaró hatást, az a lakóházaknál nem, vagy alig hallható, a tapasztalható zavaró zaj, zene más helyekről érkezik, ezek ügyében a hivatal a szükséges lépéseket megtette.

Komoly gondot jelent azonban, hogy a szórakozni vágyók a szórakozóhelyeken kívül* szándékosan, vagy egyszerűen a tömegüknél fogva jelentős mennyiségű szemetet hagynak maguk után, illetve szándékosan egyesek a környékbeli autókat, épületek homlokzatát rongálják.

A kerület ezért korlátozni kívánja a környékbeli üzletekben az éjszakai alkoholvásárlást, és határozottan fel kíván lépni mind a közterületeket, mind a magántulajdont rongálók ellen.

Az önkormányzat Tárgyalásokat folytat a szórakozóhelyek vezetésével, hogy miképp tudja megvédeni a házakat, a homlokzatokat, a köz- és magántulajdont a rongálástól azokon az útvonalakon (pl. a Bogdánfy, vagy a Karinthy úton) amelyeken keresztül a két szórakozóhely megközelíthető. A jelenlegi javaslat szerint ezt a területet külön biztonsági őrök, illetve a közrendre felügyelő személyek ellenőrzik, akik a hatóságok felé jelezik az esetleges rongálásokat, annak lehetőségét, illetve az egyéb rendbontásokat.

Az önkormányzat a két szórakozóhely vezetésével megállapodott abban, a problémák kezelésében anyagilag részt vállal, ennek keretében az első szerződés megkötésre került az Újbuda Prizma Kht.-val a kerületi közterület-fenntartó céggel - a plusz takarításról.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 06. 05.)

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.