Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Új társasházi törvény lépett életbe

Január óta új törvény szerint kell működtetni a társasházakat. A szabályozás több ponton változott a korábbihoz képest, a keményebb szankciók elsősorban a tartozáshalmozókat és a botcsinálta könyvelőket szeretné kiiktatni a rendszerből.

Győrffy József, a lakásgazdálkodási osztály tanácsadója elmondta, öt ponton változott meg a társasházakról szóló törvény. Eddig 6 hónapi közös költség hátralék esetén a közös képviselő közgyűlési határozat értelmében jelzálogbejegyzést kezdeményezhetett a földhivatalnál. Az újítás annyiban szigorodott, hogy mostantól már 3 havi tartozás után határozhat úgy a ház közgyűlése, hogy jelzálogot tesz az adott ingatlanra.

A közös képviselő ezentúl minden további 3 hónap elteltével megismételheti a jelzálog érvényesítését. Ha az adós eközben befizeti késedelmét, a közös képviselőnek 8 napon belül ügyvédi ellenjegyzés mellett töröltetnie kell a jelzálog bejegyzést.

Egy másik változtatás a társasházban lévő nem lakáscélú bérleményeket érinti. A törvény meghatározza, hogy a szerencsejáték szervezésével foglalkozó, vagy erotikus segédeszközöket forgalmazó vállalkozók esetében a társasház tulajdonosi közössége megtagadhatja, illetve szabályozhatja a tevékenység végzését.

A fentiek mellett a közgyűlés összehívásának szabálya is változott. A régi törvény szerint a rendkívüli gyűlés összehívását a lakók legalább egytizede kezdeményezhette, melynek a közös képviselő 15 napon belül köteles volt eleget tenni. Az új szabályozás 30 napot adott erre, de ha a megbízott képviselő mégsem hívja össze a közgyűlést, 15 napon belül a számvizsgáló bizottság, vagy a kezdeményezők hívhatják össze a rendkívüli ülést.

Eddig számvizsgáló bizottsági tag csak a tulajdonostársak közül kerülhetett ki, az újítás értelmében azonban külső személy, vagy társaság is vállalhatja a feladatot, feltéve, ha a külső tag bejegyzett könyvvizsgálói, vagy mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik. A módosítás azért fontos - tette hozzá a tanácsadó - mert a felelőtlen lakók miatt már számos házban történtek visszaélések, vagy pénzügyi hibák.

A gazdasági ellenőrzést segítő személy esetében a régi törvény 10 millió forint feletti forgalomnál írta elő, hogy külső könyvvizsgálót kell alkalmazni, a módosítás értelmében ez az összeg 20 millióra nőtt. Könnyítés, hogy amennyiben a közös képviselő, vagy egy számvizsgáló bizottsági tag rendelkezik mérlegképes könyvelői, vagy könyvvizsgálói képesítéssel, nem kell külső személyt alkalmazni.

A változásokról havonta a Polgármesteri Hivatalban tartott közös képviselői fórumokon tájékoztatják a társasházak képviselőit.