Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 30. csütörtök, Pál

Túra-, és programajánló november 15-16-ra

Hurkatöltő fesztivál és Márton napi vigasság várja a vidékre utazókat, de számos kirándulásra is lehetőség nyílik hétvégén a főváros környéki hegyekben


Nagykovácsiba lehet kirándulni az újbudai természetjárókkal szombaton. Az út során megtekintik a Kis-Ördögárkot a Nagykovácsi medencétől elválasztó hegygerincet, és a Széltörés erdőt. Találkozó a Moszkva téren reggel 3/4 9-kor, a 18-as villamos megállójában.

Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete szombaton Hegedűs Róbert emléktúrát szervez a Budai-hegységben. Rajt a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásáról 7:00 és 9:00 között. A 26 kilométeres távolságon Ady-liget és a Remete-szurdok érintésével kell visszaérkezni a Szépjuhásznéhoz

Ugyanez a szervezet vasárnap túravezetők segítségével bonyolít le vezetett túrát Dobogókő környékén. Indulás délben a turista Múzeum bejárata elől, a távolság mindössze két kilométer, melynek során felkeresik a Sámán kaput és a Thirring-sziklák területét.

A Természetvédő Turisták Köre a Dél-Börzsöny megújult túristajelzéseit követve kirándul szombaton. Az út hossza 16 km, közben a résztvevők felkeresik a Törökmezői elágazást - Toronyalja, pálos kolostorromot és a Pusztatorony, horgásztónál, Bibervár romjait. Találkozóhely Budapest-Nyugati pályaudvar pénztárcsarnokában, Kismarosig váltott jeggyel 7:45-kor

Vasárnap reggel nyolc órakor az Újpesti Városkapunál lévő Volánbusz pályaudvaron találkozik egy másik csoport (A Megyeri úti híd átadása óta a Volán járatai innen és nem az Árpád-hídtól indulnak a Dunakanyar, illetve Esztergom felé) Az úticél Tahitótfalu ahonnan az Apátkúti völgyön át túráznak Visegrádra amely 12 kilométert jelent.

November 15-én Márton napi vigasságra kerül sor Badacsonytomajon a Templom előtti téren A program délután 15:00-kor kezdődik, melynek fénypontja az újborral telt hordó megcsapolása lesz.

Szintén szombaton a Tápiószentmártoni Sportcsarnok ad otthont a IV. Nemzetközi Hurkatöltő fesztiválnak. A Disznóvágás reggel hét órakor kezdődik, a programot népi együttesek műsora, és a Szent Márton néptánc együttes bemutatója szinesíti

November 1. és március 14. között csak szombat és vasárnap, valamint az ünnepek idején kijelölt napokon tart nyitva a Tapolcai tavas-barlang, bejelentkezés ezekre a napokra nem szükséges. A nyitva tartási időszakon kívüli hétköznapokon minimum 15 fő előzetes bejelentkezése alapján látogatható a barlang. A Tapolcai tavas-barlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang.

Döbrönte és a Bakonyalja hírnevének öregbítése, valamint aktív kikapcsolódás nyújtásának céljával, Szarvas Túrák elnevezéssel, 2008 őszén első alkalommal gyalogos teljesítménytúrákat rendez a Tár-S Egyesület és a Cserhát Baráti Társaság. A túra egyben a megújult döbröntei (régi Acsády) turistaház, a Szarvasház bemutatkozása a természetjárók körében. Az első túra időpontja november 22-e. A rajt és a cél helye: Szarvasház, 8597 Döbrönte, Fő u. 31. A választható távolságok 28, 17, és 5 kilométer. A túrákkal kapcsolatos felvilágosítást ad: Czibula György, tel: 06-89/351-581, vagy 06-30/919-5868

Érdemes hétvégén a Fővárosi Állatkertben is tenni egy sétát. Szép időben a kifutóra is kiengedik a kis orrszarvút – erről döntött a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetősége. A tervek szerint ezután minden olyan napon, amikor kedvező az időjárás, a délutáni időszakban, 14 és 15 óra körül anya és fia egy-két órát kint fognak tölteni a kifutón, így ebben az időben a közönség is zavartalanul láthatja őket. A nap nagyobbik részében azonban továbbra is az istállóban tartózkodnak majd. Ilyenkor – ahogy eddig is – képernyőn lehet majd látni őket. Mint ismeretes, Lulu mostani borja az első „krio-orrszarvú” a világon, azaz az első olyan rinocérosz borjú, amely mesterséges termékenyítés útján oly módon született, hogy a termékenyítéshez ún. kriokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak fel. Az Állatkert weboldalán, valamint a helyszínen, az információs pavilonnál is lehet szavazni arra, hogy milyen nevet kapjon a jövevény. A hagyományoknak megfelelően a névnek mindenképpen L-betűsnek kell lennie, hiszen kezdőbetűjének meg kell egyeznie Lulu, az anyaállat nevének kezdőbetűjével. A lehetőségek között a La-Roy, Ligongo, Lisimba, Loba, Luam, Lyabo, Lutalo, és Luzuko nevek szerepelnek. Az Állatkertbe nemcsak a gyerekeket és szüleiket várják, novemberben a nyugdíjasok kedvezményes 400 Ft-os belépőt válthatnak. Az újdonságokról és a kis orrszarvú mindennapjairól bővebben az Állatkert honlapján olvashatnak

November 17-ig látható a Természettudományi Múzeum Jégkorszak című időszaki kiállítása. A tárlaton magyarázatot kaphatunk a földi klímaváltozások eredetére, de arra is hogy a globális felmelegedés problémaköre ellenére a szakemberek miért tartják korunkat mégis egy jégkorszak részének. November 20-án, csütörtökön Utazás a föld középpontja felé ismeretterjesztő geológiai előadásra várják a középiskolásokat és kísérőiket 15 órai kezdettel. Ezúttal Szabó Csaba beszél a mélyben rejtőző gázokról és gőzökről.

November 15-én indul a Mesélő muzsika koncert sorozat a Zeneakadémián. Az előadás 10:30-kor kezdődik, melyben Mátyás király reneszánsz udvarába kalauzolja a gyerekeket az Arbeau Historikus Táncegyüttes Elsősorban felnőtteknek szól Hock Bertalan orgonaestje vasárnap este 19:30-kor a Mátyás-templomban. Az ingyenes koncertre a Francia-Magyar Orgonafesztivál keretében kerül sor.

A frissen vásárolt GPS készülékekkel rendelkezők figyelmébe ajánljuk a http://turistautak.hu/ weboldalt amely egy lelkes, non-profit alapon működő csapat munkája. A turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtik, földrajzi helyhez kapcsolják és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Az elérhető SVG térképek alkalmasak megadott ponttól pontig megkeresni a legrövidebb útvonalat. Az eredményt távolság- és magasságadatokat összegző táblázat és magassági diagram teszi szemléletessé.

K. A. - Újbuda TV (2008. 11. 12.)

 

Kapcsolódó linkek:

Magyar Természetbarát Szövetség
Teljesítménytúrázók Társasága
Országjárók Köre
Természetvédő Turisták Köre
Badacsonytomaj, Márton nap
Tápiószentmárton, Hurkatöltő fesztivál
Tapolcai Tavasbarlang
Fővárosi Állat és Növénykert
Mesélő muzsika koncertsorozat
Magyar Természettudományi Múzeum, Jégkorszak
Túraútvonalak
LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.