Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 6. hétfő, Csaba

Tiszta világ tiszta emberektől

Ha mindenki ilyen lelkesen, odaadással foglalkozna a hulladékokkal, akkor tiszta világban élhetnénk. Az Újbuda Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Környezetvédelmi Osztály megbízásából a Szelektív.HU környezettudatos foglalkozást rendezett a Montágh Imre Ált. Isk., Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában.

A Montágh Imre Általános Iskola és Speciális Szakiskola komplex oktatási intézmény, ahol az értelmileg sérült- tanulásban akadályozott, és halmozottan sérült gyermekek képzése folyik.

Környezettudatosságukat játékos foglakozáson bizonyították, a szelektív hulladékgyűjtéssel - és a hozzá kapcsolódó teendőkkel - teljes mértékben tisztában lévő gyerekek, remekül teljesítettek.

Kitartó, következetes magatartásuk, megnyilvánulásuk bizonyítja az intézmény törekvéseit a környezettudatos szemléletre való oktatás területén is. Az iskolában a szelektív hulladékgyűjtés és a környezettudatos nevelés több ponton is megtalálható.

A nyári táborban 2010. július 14-én környezettudatos foglalkozást rendezett az Újbuda Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Környezetvédelmi Osztály megbízásából a Szelektív.HU.

A PET palack hulladékok köré épített tematika elsősorban játékos módon vonta be a gyerekeket, hogy a könnyed foglalkozás sokáig emlékezetes maradjon. A gyerekek- remek hangulatban - közösen állták a feladatokat, élvezték a játékokat.

A programban szerepelt egy palackpréselő és palackdöntögető verseny, illetve a végén egy általuk készített PET palack alapanyagú autó. Versenyeztetés keretében játékosan mutattuk be a gyerekeknek, hogy a hulladékok újrahasznosításához milyen alapfolyamatokra van szükség. A palackok tömörítése fontos lépés.

A térfogat csökkentéséhez, a préselt palackokat fogaskerekek zúzzák össze, melyet egy lökdösődő, pattogó, gumifogakkal rendelkező labda szimbolizált. Következő feladatként a résztvevők egy autót készíthettek - szintén műanyag palackokból és kupakokból- mely a műanyag újrahasznosítás utolsó fázisát volt hivatott bemutatni, amikor is a hulladékból új termék készül.

Ezeket az autókat a gyerekek saját maguk próbálhatták ki , melyet versenyen is indíthattak.

A több mint 30 gyerek igazán tiszta szívből vett részt a foglalkozáson, örömmel, játszottak, versenyeztek, építettek. Hatalmas lelkesedésük minta lehet mindenki számára. Ha mindenki csak fele ilyen lendülettel gyűjtené, tömörítené a PET palack hulladékokat, akkor már tiszta világban élnénk. Őszinte gondolataik, cselekedeteik tették színessé a napot.

A foglalkozás végén érdekes tollat, napelemes számológépet kaptak a gyerekek melyek egyébként ugyanúgy az újrahasznosítás folyamata által készültek. A toll- ajándékot a NetenVegyen.Hu ajánlotta fel csakúgy, mint a lökdösödő golyót, a napelemes számológépet és a háztartási palackpréseket, amiért a szervezők külön köszönetet mondanak.

Újbuda Önkormányzata (2010. 08. 19.)

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.