Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

Rusze

      

Rusze megyeváros, mely ellipszis alakban a Duna mentén helyezkedik el. Lakossága 2009-ben 167 034 fő volt. Budapesttől 860 km-re, Szófiától 330 km-re helyezkedik el. Erre a régióra jellemzőek a nagy hőmérsékleti ingadozások, nyáron a negyven fokot is meghaladhatják, a téli hidegek a mínusz húsz fokot is elérik.

    

A legkorábbi települések nyomai a Kr. e. III. és II. évezredből származnak. A római Sexaginta Prista, azaz Hatvan hajó kikötőváros a II. század elején épült azzal a céllal, hogy a Római Birodalom északi határát védje a Dunán túlról érkező támadásokkal szemben. Ez a város az V. században még létezett, majd a törökök elpusztították. Utána a jelenlegi Ruszétől délre épült meg Cserven városa, és ez lett a bolgár püspökök székhelye. A török hódítás és rombolás után Cserven lakói áttelepültek Ruszcsukba, amely élén török kikötővárossá vált. A török uralom alól felszabadult Bulgária legnépesebb városa Rusze lett 26 000 lakosával.

      

Rusze számos oktatási intézménye közül meg kell említeni az „Angel Kancsev” Műszaki Egyetemet. A városban évente három nemzetközi fesztivált és két biennálét szerveznek: a szeptemberi „Alternatív mozifilmek” Nemzetközi Filmfesztiválja, az októberi „Színházi kikötő a nagy folyón” Nemzetközi Fesztivál, „A Bolgár Európa” Nemzeti Médiafesztivál, a „Márciusi Zenenapok” Nemzetközi Fesztivál Biennálé és a novemberi „Franz Schubert” Nemzetközi Biennálé.

    

Rusze 2010. augusztus 20-a óta Újbuda testvérvárosa. A együttműködést a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Vladimirova Milena szervezte, és azóta is segíti. A megállapodást Plamen Stoilov polgármester írta alá. Rusze partnere Újbudának és Trogírnak is. Rendszeresek a művészeti csoportok fellépései a közös rendezvényeken, és labdarúgó csapatok találkozása Újbudán. 2016-ban a Ruszei Nemzetközi Idegenforgalmi Fesztiválon külön újbudai standon ismertettük meg az érdeklődőkkel a régi és az új XI. kerületet.

    

További információk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rusze

**************

Legfrissebb híreink Ruszéról:

A Szent Margit és a József Attila Gimnázium kerületi atlétikai versenyen első helyezést elért diákjai részt vettek a Ruszei Ifjúsági Atlétikai Versenyen május végén. A kiváló helyezést elért diákok a megismerkedtek a bolgár várossal és annak nevezetességeivel is.

   

Kiállítás és Fesztivál Ruszében

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.