Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. vasárnap, Friderika

Termálvízet találtak Budaörsön - Jó befektetés volt a 'szeméttelep'

Rövidesen akár a termálturizmus fellegvárává is válhat a fővárossal határos Budaörs, ugyanis a városban percenként ezer liter hozamú, a Gellérthegyivel közel azonos minőségű termálvizet találtak az épülő Hosszúréti pihenőpark területén.
A Hosszúréti patak déli részén álló telket két éve vásárolta meg a budaörsi önkormányzat, s kezdett feltárásokat a VIKUV Vízkutató és Fúró Rt. közreműködésével. A napokban végleg beigazolódott a nagy titokban tartott feltételezés: a föld mélye 46 fokos termálvizet rejt. Nem lett tehát igazuk a városvezetés ellenzéki kritizálóinak, akik korábban politikai támadássorozatot zúdítottak Wittinghoff Tamás polgármesterre, mondván: egy szeméttelep megvásárlását indítványozta, ráadásul áron felül. Holott az üzlet már akkor sem volt rossz, a vételár jóval alatta maradt az átlagos budaörsi ingatlanáraknak, viszont a feltárt termálvagyon révén ma már sokszorosát éri az akkori befektetés. Szeméttelepnek azért kezdték nevezni a területet, mert sokan illegális sittlerakóként használták a jóideig elhagyott környéket. A város eredetileg is azt tervezte, hogy rekreációs és pihenőövezetet alakítanak ki a patak mentén, ám miután a sejtés beigazolódott, és valóban idáig húzódnak azok a földtani rétegek, amelyek a fővárosi fürdőket is táplálják, még több lehetőség nyílik a hasznosításra. Egy fürdő kialakítása mellett szóba jöhet az is, hogy a termál energiát fűtésre használják. A polgármesteri hivatal azt tervezi, rövidesen ötletpályázatot ír ki annak érdekében, hogy a termálvízre alapozott fejlesztések a lehető leginkább szolgálják a budaörsiek hosszú távú érdekeit.
LEGFRISSEBB
×

Ellenőrzés Kamaraerdőn a zártkertek környékén  

Összehangolt akció során ellenőrizték a kamaraerdei zártkerteket és környéküket. Az akciósorozat a városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármester, Hintsch György kezdeményezésére indult, célja a közbiztonság és közterületi rend javítása.