Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. csütörtök, Emil, Csanád

Távhő vagy gáz?-Az Energetikai Szakkollégium Fóruma

Az Energetikai Szakkollégium 2007 októberében alakult az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE), a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), és a Magyar Energetikai Társaság (MET) támogatásával. Szerdán a Lágymányosi Egyetemvárosban tartottak fűtéstechnológiai fórumot.

A lakások hőmérsékletének szabályozhatósága és a csőrendszer felújítása teheti hosszú távon versenyképessé a távfűtést, a jelenleg a lakosság által jobban preferált gázzal szemben - emelte ki tájékoztatójában Dr. Zsebik Albin a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék docense.

A jelenlegi technológiákkal a kémiailag kötött energiát szabadítják fel a fosszilis energiahordozókból, amelyhez sokkal magasabb hőfokra van szükség, mint a folyamat végén, a fűtött lakásokban, így gazdaságosabb lenne például a háztartási hulladék elégetésével energiát nyerni, de a városokban igen nehézkesen oldható meg a szemétégető elhelyezése. Többen is említettek külföldi példákat a faaprítékkal történő hőtermelésre.

A fórumon jelenlévő vállalkozók elmondták, ennek részben logisztikai, szállítási, tárolási hátrányai vannak, másrészt a lakosság olyan keveset tud erről a technológiáról és főleg annak ár-érték arányáról, hogy általában elutasítják a lehetőséget, pedig a multik által fel nem használt csomagolóanyagok bőven fedeznék a felhasználók igényeit, tehát nem arról van szó, hogy erdőket kellene kivágni. Mivel Magyarországnak az Európai Uniós előírások miatt jelentősen növelnie kell a megújuló energiák alkalmazását a meglévő rendszerekben, a Főtávnak már kész tervei vannak kétszer két 20 MW energia termelésére képes biomassza fűtőmű megépítésére, amelyet először a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd véleményeznie. A szolgáltató cégnek három olyan szerződése van amelyek gátolják a jelenleg üzemelő rendszer fejlesztését, így a zöldberuházás csak fokozatosan a következő közel tíz év eredménye lehet.

Az eseményen Beliczai Erzsébet a Levegő Munkacsoport szakértője többek között a távhőrendszer megőrzése mellett érvelt. Beszámolt arról is, az Európában bevált gyakorlat szerint a távfűtés versenyképességét azzal segítik elő, hogy a nagy épületeknek, irodaházaknak, bevásárlóközpontoknak kötelezővé teszi az állam a rákapcsolódást, így csökkentve a lakosság költségeit. Itthon azonban hiába szorgalmazták, ezt a szabályozást nem sikerült bevezetni.

Az Energetikai Szakkollégium ötödik előadása október 28-án 18:00-kor lesz a Műegyetem Informatikai épületében. Akkor Galambos László Az Európai kontinens szinkronterületének bővítési lehetőségeiről és aktuális kérdéseiről fog beszélni.

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.