Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Tágas belső terek, csöndes kert és hegedűszólamok - a Fadrusz utca 5. szám alatt

Az Eszék utca szomszédságában, a Fadrusz utca Bartók Béla út és Bocskai út közötti kis szakaszán található az utca 5. számú épülete, amely idén ünnepli 102 születésnapját - ez a területen a ház építése előtti időkben lápos kies vidék volt.

Fischer József és Detoma Alfonz, a ház építészei több másik épületet is terveztek a környéken, mint például a Bartók Béla út 33., vagy a Móricz Zsigmond tér 1., illetve 2., vagy a Villányi út 4-et.

A két szakember egyike volt azoknak a mérnököknek, akik a Lágymányos lecsapolása utáni rendezési tervet elkészítették. Az erdélyi motívumokkal díszített századfordulós épület helyi védelem alatt áll - különlegességét nemcsak csöndes belső kertje, hanem tágas terei adják, a lakások pedig gyakran körbejárhatóak.

Ennek Kolozsi Pál itt lakó is nagyon örül, hiszen másfél éves örökmozgó kisfia előszeretettel szaladgál körbe-körbe a lakásukban - ezzel leadva egy kis feles energiát. A háromemeletes, 3,5 méter belmagasságú, lift nélküli ház minden lakásához pince tartozik, amelyek közül néhány úgynevezett 'fás pince', amelyben tüzelőfát tartanak - ahogy a Kolozsi család is teszi, hiszen a téli esténeken gyakorta cserépkályha ad meleget a tágas nappaliban.

A csöndes kertet csodás fák díszítik, található itt diófa, eperfa, hársfa, és még borostyán is. Korábban az utcafronton egy borbolt is működött, itt manapság több más üzlet is található, az udvari részen pedig régen egy fazekasműhely is volt. Bár a fiatal Pál viszonylag új lakónak számít, mégis nagyon a szívéhez nőtt ez az épület, tősgyökeres újbudai lévén nemcsak a környékhez ragaszkodott, de kisfia is ide született. 'Mikor házakat kerestünk a környéken és beléptünk ebbe a tágas térbe, egyszerűen első pillanatban elvarázsolt a hangulata.' A ház folyamatos felújítás alatt van, a lakóközösség néhány éve a gázcsöveket cseréltette ki, de megcsináltatták a kéményeket, rendbe hozatták a padlást, a közös tulajdonban lévő területeket, valamint a kertet is.

Az itt élők idén saját forrásból és támogatásból felújíttatják az elektromos vezetéket, idővel pedig reményeik szerint a szép vas bejárati kapu felújítása is sorra kerül majd. ' Kis lépésekben jutunk egyről a kettőre, munka akad bőven, de csodás dolog lesz, ha majd ezt a maga nemében páratlan épületet helyrehozzuk - ez egy igazi kincs számunkra' - fogalmaz Kolozsi Pál.

A Fadrusz utca 5-ös számú épülete 22 ingatlanból áll, körülbelül 40-en élnek benne. A lakóközösséget egyre jobban a fiatalabb generáció alkotja, és bár az itteniek a szokásos bérház-problémákkal küzdenek, de a viták vége szerencsére mindig a megegyezés, és jellemzően mindenki támogatja a ház szépülését.

A házban lakott egy híres és legendás gimnáziumi tanár is Szerdahelyi Andor, aki olyan nagy hatással volt a tanítványaira, hogy emléktáblát is elhelyeztek róla a ház falán, és rendszeresen meg is koszorúzzák azt. A tanár úr, akinek a beceneve Cox volt, a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanított. Él itt egy komolyzenész-házaspár is, akik sokszor a pincében szoktak gyakorolni, így amikor az ember este fáradtan hazatér a munkából a kapun belépve csodás zene fogadja - a pincéből ugyanis felszűrődnek a hegedűszólamok.

'A háznak van egyfajta kellemes hangulata, ami magával ragadja az embert. A célunk az, hogy az épület újra visszanyerje egykori fényét.' - véli Kontor Andrea, aki a második emeleten lakik. Így van ezzel Pál is, aki lakótelepen nőtt fel, így nagyon értékeli a csodás kertet és a tágas tereket: 'Ezekből a száz éves házakból árad a történelem' - meséli. A közösség első feladata tehát az elektromos rendszer cseréje, majd a ház festése lesz, aztán jöhet a függőfolyosók megerősítése és később a kert megszépítése. Ez a csodás csöndes zöld udvar lehet majd a ház igazi ékessége - a közösség szerint hamarosan az is lesz.