Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

'Szomorú vagyok, mint képviselő'

"Szomorú vagyok, mint képviselő" - Kristóf József fideszes képviselő szerkesztőségünkhöz megküldött írásában Molnár Gyula polgármester, a testületi ülést követően kiadott személyes közleményére reagál.

Szomorú vagyok, mint képviselő, és még szomorúbb vagyok, mint újbudai polgár. 

A képviselő-testület mai ülése - ha lehet ezt egyáltalán ülésnek nevezni - ékes bizonyíték volt arra, hogy milyen mélyre juthat - egyébként átlagos képességű - polgármester, ha cselekedeteiből kivész a tisztesség, a józanság és elfelejti azt, hogy mi az a feladat amire megbízást kapott. 

Mi is történt itt a mai napon? A képviselő-testület két politikai oldala között formális szavazategyenlőség alakult ki. Formális egyenlőség, mert nem arról van szó, hogy valamely kérdésben 19 képviselő igennel, 19 pedig nemmel szavazott volna. Csak arról, hogy egyik oldal sem tud a másik ellenére érvényes döntést hozni. 

Mit tesz ilyenkor egy becsületes, tisztességes, felelős polgármester? Végiggondolja eddigi tevékenységét és szégyenében lemond, mert belátja, ez felel meg Újbuda és lakói érdekeinek. Közli, hogy polgármesteri véleménye szerint többség kell ahhoz, hogy egy testület elfogadja, megszavazza az előterjesztéseket. Ha például több lehetőséget adunk a kerület polgárainak, ha nem a hatalom székét, hanem a kerület érdekét nézzük akkor egyetértve a hatalomból való kiszorulás következményeivel, alkalmat adunk az új többség megválasztásának. 

A mi polgármesterünk nem ezt tette. Egyáltalán nem érdekli a kerület és ezzel - egyelőre - lehetetlenné tetszi a többség kialakítását. Őt nem érdekli, hogy mi történik az adott iskolával (hisz úgyis be akarta záratni), ő nem bánja, ha a pedagógusok nem kapnak üdülési támogatást (tavaly ezt is megspórolta), ő fütyül a rászoruló időskorú újbudaiakra, őt az sem érdekli, ha a városrészen eddig megspórolt hárommilliárd forint pénzt most nem osztják vissza, SŐT! Hiszen pont azért nem költötte el tavaly, pedig rendeletben vállalta, hogy elkölti. Lényegtelennek tartja azt is, ami itt tényleg kicsinység, hogy díszíti-e muskátli városunkat vagy sem. 

Egy becsületes ellenzéki polgármester nem örül a patthelyzetnek, mert értéke van a többség szavának, mert az sikerrel vezetheti a kerületet, és mert csak a többségi döntés fejezi ki demokratikus körülmények között a választók véleményét és érdekeit. 

Ehhez persze tisztában kellene lennie azzal, hogy a polgármester dolga az, hogy Újbuda és lakóinak fejlődése érdekében tisztessége, legjobb tudása és nem hatalomvágya szerint hozott döntésekkel irányítsa a városrész életét. 

A polgármester egész Újbuda lakóinak tartozik felelősséggel. A választók nem a hatalom-mániára, hanem a városrész érdekében történő józan vezetésre adtak neki felhatalmazást és nem káromkodást, hazudozást, öncélú politikai-hatalmi játszmákat, hanem felelős munkát és döntést vár el tőle. 

Újbuda önkormányzatának képviselői a rendszerváltás óta - pártállástól függetlenül - mindig meg tudták találni a közös hangot, a kerület érdekeinek megfelelő kompromisszumokat, és ez meg is látszik Újbuda fejlődésén, kivéve a polgármestert, mert rajta ez nem látszik. 

Kinek az érdeke vajon ez a furcsa színjáték? Az Újbudán lakóknak, azoknak a polgároknak, akik egy nyugodt, fejlődő, szépülő városban szeretnének élni semmiképpen. A polgármesterünknek inkább érdeke, aki a "Leisztingerrel és Zuschlagokkal az Öböl hasznáért" jelmondat jegyében politikai-hatalmi érdeke oltárán hajlandó feláldozni ezrek érdekeit. 

Akinek az, hogy egy városrész lakói rosszul járnak, az nem jelent semmit, ha ezért jó forintok járnak egy bizonyos párt kasszájából, miközben észre sem veszi, hogy ő is csak bábu egy hatalmi játszmában, pedig hinni szeretné, hogy ő fújja a passzátszelet. 

Szomorú vagyok, mint képviselő, mert féltem Újbuda boldogulását, vagyonát és jövőjét - polgármesterünk azt mondja: eddigi lendületes fejlődését - veszni látom az Újbudán eddig tapasztalt nyugalmat és a józan belátást. 

Szomorú vagyok, mint képviselő, mert polgármesterünk (amíg az) semmibe veszi azoknak az újbudai polgároknak az érdekeit, akik éppen érdekeik képviseletével bízták meg őt. 

És még szomorúbb vagyok, mint újbudai polgár, mert úgy tűnik, hogy a gátlástalan, érdekhajhász politikai sakkjátékossá vált polgármesterünk a mi közös otthonunkat, a mi városunkat Újbudát mániákusan saját hitbizományának tekinti.

Kristóf József, Képviselő, Fidesz / Újbudai polgár (2008. 05. 17.)

Kapcsolódó cikkek:

ÚJ TARTALOM! 'Valóságshow Újbudán - avagy dögöljön meg a választók tehene?' (2008. 05. 15.)

 

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.