Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 16. hétfő, Mózes, Botond

Szavazzon az év szavára!

Szavazzon az év szavára: a H1N1, a vörösiszap és a végtörlesztés után mi következik? A TINTA Könyvkiadó idén már negyedik alkalommal írja ki szavazását az év szavaira.

Mint Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő elmondta, sokkal több ez mint játék, mert vallja, hogy a szó az élet tükre, minden percünknek része. A szavakkal simogatni, bátorítani és kegyetlenkedni is lehet. Gondoljunk csak az 1970-es évek elejének Illés slágerre, miszerint "A szó veszélyes fegyver, és van aki fegyvertelen". Az egyes szavak változó fontossága és jelentősége nagyon jól mutatja a bennünket körülvevő valóság mozgását.

A leghétköznapibb szó is lehet egyszer korfestő. Mert ha ezeket a szavat halljuk turbán, kaftán, minaret - mindenkinek a török kor jut az eszébe. A lódenkabát, békekölcsön, svájcisapka szavak pedig felidézik az 1950-es éveket. A szavak által bemutatott kor sokszor pontosabban fest le egy-egy évet, mint az adatokkal telezsúfolt történelemkönyvek.

2009-ben legjellemzőbb szó a H1N1 influenza volt a korrupció és a szegénység szavak mellett.

A 2010. évben a válság, a vörösiszap, remény szavak voltak a dobogós helyezettek.

Az elmúlt 2011. évet pedig a végtörlesztés, a devizahitel és a chipsadó szavak jellemezték legjobban.

A TINTA Könyvkiadóban izgatottan várják minden évben a szavazás végeredményét, mert mint a legnagyobb magyar szótárkiadó, az új szótárak szerkesztés közben figyelembe veszik az eredményt. Szavazni a TINTA Könyvkiadónak a http://www.tintakiado.hu/ honlapján három szó megadásával lehet. Ugyanitt megtekinthető az szavazás aktuális állása is.

LEGFRISSEBB
×