Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Rogán: elindult a rezsiharc

A kormány célja, hogy az energiaellátás Magyarországon legyen a legolcsóbb Európában – közölte Orbán Viktor az országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitányán, majd hozzátette, az előttünk álló időszak legfontosabb feladata a rezsicsökkentés megvédése és folytatása lesz. Szintén a rezsicsökkentés volt a fő téma azon a fórumon, amelyet február 3-án tartottak a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban Rogán Antal részvételével.

Orbán Viktor a parlamenti napirend előtti felszólalásában leszögezte, az alacsony rezsi biztonságos életet tesz lehetővé minden magyar család számára, az olcsó energia pedig versenyképessé teszi hazánkat a befektetésekért és a piacokért folyó nemzetközi küzdelemben. 2014 a rezsiharc éve lesz, hiszen az Európai Unió most is kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot. – Mi azonban elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne hagyjuk magunkat, és ne engedjünk az érdekeinkből – jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök szerint első lépésben meg kell alkotni a harmadik rezsicsökkentés feltételeit. A javaslat alapján a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal mérséklődik majd. – Másodszor fel kell vennünk a kesztyűt az unióval a kötelezettségszegési eljárás ügyében; meg kell mutatnunk, hogy nem fogadjuk el sem az igazságtalanságot, sem a kettős mércét, és nem engedünk a kapzsiságot, extraprofitot kiszolgáló politikának. Harmadszor, meg kell teremteni hazánkban a nonprofit energiaszolgáltatók működésének feltételeit – tette hozzá Orbán Viktor, aki arra kérte – pártállástól függetlenül – a képviselőket, hogy álljanak ki a rezsicsökkentés mellett.

Ismét telt ház fogadta az Újbudán szervezett rezsifórum előadóit, Simicskó Istvánt és Rogán Antalt a Villányi úti gimnázium dísztermében, ahol Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. Simicskó István kijelentette, az idei sorsdöntő év lesz hazánk számára, hiszen a választások során arról is döntünk majd, hogy folytatódjék-e Magyarországon a rezsicsökkentés politikája. A sportért és ifjúságért felelős államtitkár természetesen beszélt a testedzés fontosságáról is, és megragadta az alkalmat, hogy bejelentse: rövidesen tanuszoda épül Gazdagréten.

Rogán Antal úgy véli, ha újra a baloldal kerülne kormányra, visszaforgatnák az idő kerekét és eltörölnék a rezsicsökkentést. Szerinte ezt bizonyítja Mesterházy Attila interjúja is, amit a Financial Timesnak adott. Ebben bevallotta, hogy nem ért egyet a pénztárcakímélő intézkedésekkel. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hozzátette, ezt idehaza nem merik bevallani, a rezsicsökkentés nyilvános kritizálását Gyurcsány Ferencre bízták.

Rogán Antal kitért arra is, ha áprilisban ismét bizalmat kapnak a kormányzáshoz, megteremtik a nonprofit közműszolgáltatást és -szolgáltatókat. Rogán kiállt a paksi bővítés mellett is, és kifejtette, Magyarország hosszú távú érdeke, hogy egyáltalán ne szoruljon energiabehozatalra. Előadása végén a frakcióvezető az április 6-i választással kapcsolatban két szempontot ajánlott a szavazópolgárok figyelmébe: egyrészt ne arra figyeljenek, hogy ki, mit mond, hanem, hogy ki mit tett az emberek érdekében kormányzása alatt, illetve, hogy ki az a vezetőt, akire rá lehet bízni az ország sorsát.

V. L. (2014. 02. 11.)