Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. kedd, Vilma

Ónos eső nehéz közlekedéssel

Több megyében december 24-én hétfőn is ónos esőre lehet számítani, a csúszóssá váló utak megnehezítik a közlekedést. 16 óráig járnak a BKV járművei, utána már csak az éjszakai menetrend szerinti járatok érhetőek el. A melegfront többeket ingerlékenyebbé, sértődékenyebbé tehet.

A várható ónos eső miatt hétfőre Budapest területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Tartós, több órán át tartó ónos esőre kell készülni. A közlekedésben e napon is mindenki vezessen óvatosan, ne feledjék, délután 4 óra után már csak az éjszakai járatok közlekednek.

Az utolsó metrószerelvények 15:25-kor érkeznek a Deák Ferenc téri állomásra, ahol az M2 és M3 vonatai kölcsönösen bevárják egymást, majd 15:30-kor indulnak tovább, így biztosítva az átszállást. Az autóbuszok, villamosok és trolibuszok a szombati menetrendhez igazodva 16:00 óra körül indulnak utoljára. A metróállomásokról induló valamennyi felszíni járat megvárja az utolsó metrószerelvényt. December 24-én, hétfőn a D13-as hajók nem közlekednek.

A nappali járatok 16 óra körül tervezett üzemzárása után a szokásos éjszakai járatok közlekednek, az éjszakai közlekedés megszokott csatlakozási pontjainak biztosításával. Éjjel, nagyjából 23:00 után az éjszakai járatok a - megszokott, megállóhelyeken meghirdetett - szombat éjszakai menetrendek szerint közlekednek.

A meteorológiai szolgálat orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a hétfői időjárás a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért többeknél ingerlékenység, sértődékenység lesz tapasztalható, étvágytalanság is jelentkezhet. Emellett a keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások, lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző megbetegedések - közölte az orvosmeteorológiai szolgálat.