Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 13. szombat, Jenő

Nyerjen könyvet Ön is! - Újbudai könyvajánló - Napló

Kaffka Margitnak nagyon izgalmas élete volt, amely áthatotta szépirodalmi alkotásait is. Ady Endre a "nagyon-nagy író-asszony"-nak nevezte, a magyar irodalom egyik legjelentősebb női íróját, a Nyugat nemzedékének fontos tagját. Naplóját a közelmúltban adta ki a Nap Kiadó.

Indulását nemcsak Kiss József és A Hét íróköre befolyásolta, hanem - saját vallomása szerint - Szabolcska Mihály is. Apja főügyész volt, de korán meghalt, így a család szerény körülmények között élt. Ösztöndíjasként tanult a szatmári irgalmas nővérek tanítóképző zárdájában, ennek fejében egy évet tanított Miskolcon.

Itt jelentek meg első írásai is, versek, novellák és ekkoriban vált a Nyugat állandó munkatársává is. 1905-ben ment férjhez Fröhlich Brúnó erdőmérnökhöz. Férjét 1907-ben a Földművelődésügyi Minisztériumba helyezték, így Kaffka elszakadt az általa nem kedvelt Miskolctól, de a pár házassága néhány év alatt tönkrement, ezért elváltak.

Budapesten 1910-1915 között tanárként dolgozott, közben másodszor is férjhez ment Balázs Béla öccséhez, Bauer Ervin orvos-biológushoz. Az első világháború kezdetekor elhagyta a tanári pályát és csak a szépirodalomnak élt. 1912-ben jelent meg első (és talán legfontosabb) nagyregénye, a Színek és évek, amely az értékeit vesztett dzsentri társadalommal és a századfordulón élő nők sorsával foglalkozik.

Másik nagy sikert aratott regényét, a Hangyabolyt - melyben a zárdában töltött éveket idézi fel - 1917-ben adták ki. Az I. világháború után kisfiával együtt a spanyolnátha járvány áldozatává vált. Ennek az életnek a dokumentumait a levelek és a naplók őrzik, amelynek egyik legizgalmasabb pillanatát öleli fel a nemrégiben megjelent Kaffka Margit: Napló című műalkotás. Valóságos drámát állít elénk ez az együttes, Kaffka Margit egyetlen igaz szerelmi történetéről, az első világháború kitörésének napjairól és első évéről, valamint az Itália-rajongás emlékeiről és kontrasztként a háborús nyomorúság hatásáról.

Azok közül, akik az alábbi kérdésre helyesen válaszolnak, kisorsolunk egy értékes könyvcsomagot a Nap Kiadó jóvoltából. A megfejtéseket a web@ujbuda.hu e-mail címre várjuk legkésőbb november 8-ig. A tárgyban tüntessék fel: Nap Kiadó - megfejtés.

Kérdés: Hány könyvet mutat be a Nap Kiadó november 3-án?

Gigi - Újbuda TV (2008. 10. 28.)