Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 26. hétfő, Izsó

Nagyszerű oktatás kis iskolákkal

Az alternatív iskolák szerepéről és szükségszerűségéről beszélgetett Magyar Bálint a kis iskolák képviselőivel.

Annál is inkább, mert az Oktatási Minisztérium most kötött egy öt évre szóló pedagógiai megállapodást a magán és alternatív iskolákkal. Magyar Bálint a magániskolák sorsáról és történetéről beszélgetett a megjelentekkel.

A nyolcvanas évek tájékán jelentek meg az első alternatív iskolák, mint a pedagógiai modernizálódás sejtjei. Nagyon sok olyan gondolatuk volt, amely azóta már széles körben elterjedt. Az oktatási miniszter elmondta, ma már a kis iskolák által kidolgozott ötletet alkalmazzák a pedagógusok a jegyértékelésnél is. Az alsós diákok nem bukhatnak meg olyan egyszerűen, mint régen és a jegyértékelés helyett szöveges értékeléseket kapnak, amely több információt tartalmaz, mint elődje. A gyerekek érdeke, hogy élményszerűbb legyen az oktatás és hogy kialakuljon bennük a problémamegoldó gondolkodás is a lexikális ismeretek nyomasztó súlyával szemben.

'Mivel pedagógus vagyok, legfőképpen az oktatási kérdések foglalkoztatnak. Szeretném, ha az óvodai csoportlétszámok csökkennének és ha az iskolák is gyermekközpontúbbá válnának. Ezért is tartom fontosnak az alternatív iskolák működését.'-nyilatkozta John Emese, a 16. számú választókerület SZDSZ-es országgyűlési képviselőjelöltje.

K.A.H.-Újbuda TV (2006. 02. 20.)

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.