Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 18. szombat, Piroska

Mi történik itt?

Újbuda polgármestere megelégelte a metró körüli bizonytalan helyzetet. Az Újbuda újság címlapján áll ki a metró mellett.

Újbuda fő közterületei gyakorlatilag használhatatlanok a metróépítés miatt. Újbuda lakosai ezt elviselik, hiszen megértik, hogy a metró az ő érdekeiket szolgálja, egy város fejlődésének fontos iránya a felszín alatti közlekedés.

Viszont értetlenül állunk a most kialakult helyzet előtt. Mi történik itt? A kerület lakossága, és a képviselő-testület egyaránt elkötelezett a metró építése mellett. Mégis azt látják, hogy bizonyos "környezetvédők" és "szakértők" utasszámról és megtérülésről vitatkoznak, holott az itt élőknek a metró egészen mást jelent - egy fejlődő városrészt, tisztább, átjárhatóbb utakat, jobb közösségi tereket, több zöldet és jobb levegőt.

Azok, akik a metró leállításáért lobbiznak - saját, nem is nagyon titkolt üzleti céljaik érdekében érvelve - ezt akarják elvenni az itteni emberektől. Ne hagyjuk, hogy az emberek, az újbudaiak, a ferencvárosiak, a zuglóiak érdekei ellen hozzanak döntéseket.

Nem alternatíva a metró helyett a villamos vagy az elővárosi vasút. Nem vagy-vagyban kell gondolkodni, hanem európai világváros léptékkel. Kell a metró, és kell a villamos, és kell az elővárosi vasút. A három dolog mást jelent. Az elővárosi vasút kisebb forgalmat Újbuda nyugati részén, a villamos kevesebb autót Albertfalván, a metró pedig az embereknek visszaadott belvárost!

Meggyőződésem, hogy a vita nem a pénzről szól. Egy ilyen beruházásban megvan a feladata a mérnököknek, a hivataloknak és a politikusoknak. A politikus feladata, hogy az általa képviselt település, az ott élő emberek többségének érdekeit érvényesítse. Újbudának olyan fejlesztésekre van szüksége, amelyek az itt élők életének minőségét már a közeli években jelentősen javítják. A metró ilyen, tehát az illetékes politikusoknak az a feladatuk, hogy biztosítsák a beruházás gyors megvalósítását.

Úgy látszik, hogy egy ekkora projekt koordinálásában az eddigi városháza még nem szerzett elég gyakorlatot, de most jó irányba mozdulnak el a dolgok, és ezt az utat folytatni kell. Határozott vezetés, stabil pénzügyi alap megteremtése a feladat. Nem a célokat kell módosítani, hanem az elérésükhöz szükséges eszközöket kell biztosítani.

Még egyszer le kell szögeznünk: Újbuda számára a metrónak nincs alternatívája, sőt, nem is csak a metró megépítése a cél, hanem hogy annak végállomása a virágpiac legyen!

Felszólítok mindenkit, hogy a döntés és a végrehajtás felelősségével foglalkozzon a problémával! Az építkezés megkezdődött, és azt minden kapcsolódó elemével együtt be is kell fejezni. Az újbudaiak a metrókapcsolat érdekében vállalták, és most elszenvedik az építkezéssel járó megpróbáltatásokat: közterületeink elfoglalását, a lezárt utakat, a felszíni közlekedés nehézségeit. Miért? Azért, hogy a megépülő metró, és a hozzátartozó, betervezett és elengedhetetlen felszíni kapcsolatok révén egy jobban élhető, nyugodtabb, egészségesebb és kényelmesebb városrész lakói lehessenek.

Nem lehet többszázezer budapesti - köztük 150 ezer újbudai - ember életével ködös sakkjátszmákat kezdeni. Újbudának, Budapestnek metró kell. És nem egy csökkentett, vagy módosított program, hanem a teljes, a felszíni közlekedési megoldásokkal együtt megvalósított beruházás. Újbuda és Budapest lakói erre adtak vezetőiknek megbízást, és ezt végre is kell hajtani.

Molnár Gyula, Újbuda Polgármestere (2007. 03. 26.)

Címkék: 
LEGFRISSEBB
×