Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Mérlegen az első esztendő

Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete 2004. szeptember 16-án a leköszönő Görög András helyére dr. Bács Mártont választotta alpolgármesterré. A szocialista politikust arra kértük, hogy értékelje az első évét.


- Mely feladatköröket bízták Önre kinevezésekor?

- Három területet kaptam: a közbiztonság, az oktatás és a parkolási rendszerrel kapcsolatos ügyek intézését. Jogász lévén, a legnagyobb vehemenciával a közbiztonság ügyébe vetettem bele magamat. Nyilvánvaló volt számomra, hogy ennek a területnek több szereplője van: a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, a XI. kerület Közbiztonságáért Közalapítvány, az Újbuda XI. Kht., de ide tartozik a tűzoltóság, a katasztrófavédelem is. Ezeket a közalapítványon keresztül támogatja az önkormányzat.

A bűnmegelőzés szempontjából nagy értéket jelentenek a polgárőrök. Újbudán öt olyan polgárőrszervezet működik, amelyek egy-egy kerületegységet felügyelnek. A városvezetés mára valamennyiükkel megkötötte az általam és munkatársaim által előkészített együttműködési megállapodást. A tárgyalások során nagy segítségemre volt tanácsadóm, Szilágyi Balázs.

- Hogyan kívánta növelni az emberek biztonságérzetét?

- Kétféle biztonságérzet létezik. Van objektív, és van szubjektív biztonságérzet. Az objektív biztonságérzet arról szól, hogy mit mutatnak a különböző bűnözési statisztikák. A szubjektív biztonságérzet pedig arról, hogy ha valakinek havonta feltörik az autóját, lehet bármilyen jó a statisztika, az neki nem elég. Az embereknek érezniük kell, hogy vigyáznak rájuk. Ezt kizárólagosan a rendőrségtől várni nem lehet, mert az ő lehetőségeik is végesek.

Felmerült, hogy össze kellene hangolni az előbb említett szervezetek tevékenységét. Így született meg a polgárőr együttműködés gondolata. A polgárőr egyesületek vezetői, egy rendőr és egy önkormányzati megbízott közösen alkotják az úgynevezett Koordinációs Tanácsot. Ez havonta összeül, és meghatározza az elkövetkezendő időszak feladatait. Azért, hogy a járőrtevékenység valóban fokozza a biztonságérzetet a lakosságban, egységes megjelenésre van szükség.

Fontos, hogy az emberek már messziről felismerjék a polgárőröket. Létrehoztuk a Polgárőr Szolgáltató Centrumot, amely október 15-én meg is kezdte a működést. Három darab egységesen emblémázott Suzuki Wagon R + gépkocsit vásároltunk a polgárőröknek, ezen kívül felszereltük őket egységes formaruhával, láthatósági mellénnyel, zseblámpával, mobiltelefonnal. Az autókban rendszámfelismerő rendszer is található. Kezdeményezésünkről elismerően nyilatkozott dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is.

- Milyen lépéseket tett még ezen a téren?

- A májusi testületi ülésen a képviselők elfogadták az általam összeállított a bűnmegelőzési koncepciót. Ez a maga nemében igen tartalmas munka, mely átfogó, hosszú távú elképzeléseket tartalmaz. Amire még büszke vagyok, hogy már folyik a közbeszerzési eljárás a lágymányosi térfigyelő kamerarendszer kiépítésére. Reményeim szerint december végére ez el is fog készülni. A térfigyelő rendszer haszna abban rejlik, hogy már a puszta jelenlétével is elrettenti a bűnelkövetőket. Első lépésben 16 kamerát fogunk felszerelni ezen a környéken.

- Már nem Önhöz tartozik a közbiztonság. Mi ennek az oka?

- A közelmúltban átszervezték a hatásköröket, ennek következtében elkerült tőlem a közbiztonság, viszont megkaptam a Gazdasági és Műszaki Ellátó Szolgálat irányítását, ami cseppet sem kisebb feladat. A másik két terület (oktatásügy, parkolási rendszer) továbbra is az én hatáskörömbe tartozik. Biztos vagyok benne, hogy Balázs Gyula alpolgármester úr - aki megkapta tőlem ezt a területet -, nagyszerű munkát fog végezni.

- Térjünk át az oktatás helyzetére!

- Viszonylag könnyű helyzetben voltam, mert Veresné Krajcár Izabella alpolgármester asszony – akitől átvettem ezt a területet – nagyon jó munkát végzett. Ezzel együtt úgy érzem, hogy sikerült némi lendületet belevinnem az oktatásba. Számos óvodába és iskolába ellátogattam előzetes bejelentés nélkül, mert azt akartam látni, hogy milyen ott a hétköznapi élet. Örömmel vették, hogy érdeklődöm irántuk.

Sikerült olyan jelölteket találnom az iskolaigazgatói posztokra a pályáztatás során, akik elismert nevek a szakmában. Így nevezték ki a Bocskai úti és a Keveháza utcai iskola vezetőjét is.

Megálmodtam az Állam az államban játékot. A mai gyerekek nincsenek igazán tisztában azzal, hogyan is működik a demokrácia. Ez nem túl hangsúlyos része a tananyagnak, és a fiatalokat sem köti le a téma. Azonban azt gondolom, egyáltalán nem árt, ha tisztába jönnek azzal, hogyan működik az állam, mire nagykorú szavazópolgárokká válnak. Ezt játék keretében tanulhatták meg. A Gazdagréti Közösségi Ház sok segítséget nyújtott a szervezésben. Rengetegen vettek részt benne: több mint 20 iskola mintegy 3000 diákja és több száz tanára. Sok szponzor is mellénk állt. A többfordulós játék hónapokon át tartott, és a gyerekek nagyon élvezték.

Megemlíteném még, hogy Újbuda önkormányzata és a Pedagógiai Szolgáltató Központ idén első alkalommal rendezte meg a XI. kerületi közoktatásban részt vevő pedagógusokat köszöntő és tanévbúcsúztató estet. A Pedagógus est védnökeként igyekeztem jó hangulatot teremteni, ami úgy érzem, sikerült is. Még fellépésre is vállalkoztam az egyik együttessel a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban, ahol közel 500 oktatót láttunk vendégül. Nagy élmény volt jelen lenni ezen az eseményen, melynek reményeim szerint lesz még folytatása.

- Mi a helyzet a parkolási ügyekkel?

- Itt volt a legkevesebb teendőm. A parkolási rendszer nem olyan kerületre lett kitalálva, mint a miénk. Ez részben belvárosi jellegű terület, ahol be kell vezetni a parkolási gazdálkodást azért, hogy lehessen parkolni. Túlnyomó többségben vannak viszont az olyan térségek, ahol ráfizetéses lenne bevezetni ezt a rendszert, mert ott a lakókon kívül szinte senki sem parkol. Borzasztóan nehéz meghúzni a határt. Sokan a kerülethatáron hagyják az autójukat, és tömegközlekedéssel mennek tovább. A Bogdánfy utca - Baranyai utca környékén speciális elszámolású zónát hozunk létre. Ez jó az önkormányzatnak és a Centrum Parkolási Kft-nek is.

Az jelentene fejlődést, ha ilyen zónarendszerrel vennénk körül a jelenlegit. Így ki tudnánk tolni a parkolási területek határát oda, ahol talán már nem éri meg otthagyni az autót. Ehhez kapcsolódóan forgalomtechnikai tervet kell készíteni, és csak azt követően lehet eldönteni, hogy megéri-e belevágni. Nagyon sok problémás rész van a kerületben, példaként talán elég a Kanizsai utcát és a Ménesi utat említenem. Átfogó stratégiára van szükség, ez nyilvánvaló.

- Összességében elégedett az első alpolgármesteri évével?

- Igen. Úgy érzem, hogy megfeleltem az elvárásoknak. Folytatom a megkezdett munkát, és minden erőmmel azon leszek, hogy hozzájáruljak Újbuda fejlődéséhez, jobbá tételéhez.

Dergán Ádám