Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 2. péntek, Kármen, Anita

Megépüljön-e az új közösségek háza Kelenvölgyben? Döntés előtt a képviselő-testület.

Újbuda képviselő-testülete ez év márciusában döntött arról, hogy Kelenvölgyben új közösségi házat épít, ahova a mostani funkciókat (közösségi ház, idősek napközije, civil szervezetek székhelye, ügyfélszolgálat, posta) össze tudják vonni, mivel az ezeket kiszolgáló három épület rendkívül rossz állapotban van, felújításuk aránytalan költségeket jelentene. 

Újbuda képviselő-testülete ez év márciusában döntött arról, hogy Kelenvölgyben új közösségi házat épít, ahova a mostani funkciókat (közösségi ház, idősek napközije, civil szervezetek székhelye, ügyfélszolgálat, posta) össze tudják vonni, mivel az ezeket kiszolgáló három épület rendkívül rossz állapotban van, felújításuk aránytalan költségeket jelentene.

Az épület környezetének háztulajdonosai tiltakoztak, fellebbeztek az építkezés miatt, majd aláírásgyűjtésbe kezdtek a beruházás ellen.

A lakossági tiltakozások és a hitelfelvételi feltételek változása miatt a polgármester felfüggesztette a beruházást és a kérdésben a decemberi képviselő-testületi ülésen fognak végső döntést hozni. Addig további lakossági fórumot is tartanak, erre mindenkit meghívtak, aki a petíciót aláírta.
---------------------------------------------------------------------

A tiltakozást aláíróknak Molnár Gyula, polgármester és Simon Károly a körzet egyéni képviselője levelet küldött. Az ebben olvasható érvek mindenki számára érthetővé teszik az önkormányzat vezetésének álláspontját.

----------------------------------------------------------------------
Tisztelt Aláíró!

Megkaptuk a tervezett új kelenvölgyi közösségi ház építésével kapcsolatos peticiójukat, melyet Ön is ellátott támogató aláírásával. Reméljük, hogy az aláíró ívhez utólag csatolt, becsületsértő levélről nincs tudomása és ez kizárólag az aláírásgyűjtést kezdeményező műve, Ön csupán az építkezéssel kapcsolatos nemtetszésének adott hangot. E véleményét - ha nem is értünk vele egyet - természetesen tiszteletben tartjuk.

Az új közösségi ház ügyében mindannyian lehettünk volna körültekintőbbek. Azoknak a lakóknak, akik a tiltakozás élére álltak, jobban figyelembe kellett volna venniük az egész közösségérdekét, azt is mérlegelniük kellett volna, hogy ez az elképzelés mégiscsak az itt élők érdekében született. Súlyosan hibáznak azok a politikusok, akik tavasszal szavazataikkal támogatták az új ház megépítését, majd mire lehullnak a levelek - néhány szavazat reményében - már harcos ellenzői lesznek a terveknek. Szerintünk súlyos felelőtlenség egy politikustól a lakóközösség belső vitáját a politika színpadára kivinni és az indulatokat a sajtóban tovább gerjeszteni. Nekünk is körültekintőbbnek és alaposabbnak kellett volna lennünk, és fel kell tenni a kérdést: vajon a jó szándék mellett megfelelően, minden részletet ismertetve tájékoztattuk-e Önöket?

Mi abban a hitben indítottuk el az a kezdeményezést, hogy Önök előtt is ismert a közösségi ház, vagy az idősek napközijének helyet adó épület rossz műszaki állapota, a könyvtár alatti aládúcolás. Valószínűleg Önök nem ismerik a szakértői jelentéseket, melyek ezen épületek felújítását gazdaságtalannak ítélik és egy új építését javasolják. Talán nem gondoltak arra sem, hogy a jelenlegi épületek felújítása is sok millió forintba kerülne és például egy karácsonyi rendezvényen az iskolás gyerekek továbbra is a mellékhelyiségben öltözhetnének, vagy az idősek változatlanul egy szűk helyiségben ebédelhetnének.

Mi azért indítottuk el ezt a kezdeményezést, mert Kelenvölgy megérdemel egy olyan közösségi helyet
- ahol a gyerekek és felnőttek kulturált kikapcsolódásra találhatnak,
- ahol iskolások, óvodások jól felszerelt, tágas helyiségekben léphetnek fel
- ahol a mostaninál jobb technikai és műszaki feltételek vannak a kulturális és közéleti programokra
- ahol az idős emberek a korábbinál kényelmesebben tudnak ebédelni és eltölteni délutánjukat
- ahol a mostaninál kellemesebb, modernebb könyvtár áll az olvasók rendelkezésére
- ahol sokféle önkormányzati ügy intézésére alkalmas ügyfélszolgálati iroda létesül
- ahol a postai szolgáltatások mellett bankjegy automata elhelyezésére is van lehetőség.

Minden változás, építkezés nehézségekkel jár. Amíg az új ház megépül (ez kb. 10 hónapot jelent), a megszokott szolgáltatásoknak is működnie kell és ez átmeneti kellemetlenségekkel fog járni. Ezért szeretnénk, ha ez az időszak a lehető legrövidebb lenne és a beruházás minél előbb elkezdődhetne.

Ez a mi álláspontunk. Az Önökét is ismerjük, de azt gondoljuk, hogy az részben hiányos információkon, részben a mi hiányos tájékoztatásunkon alapszik. December 11-én a képviselő-testület meg fogja hozni a végső döntését ebben az ügyben. Olyan döntést akarunk hozni, ami a kelenvölgyiek érdekeit szolgálja. Tudjuk, hogy nincs semminek 100 százalékos támogatottsága, ennek sem lehet, nem is tudunk erre törekedni. Lehet, hogy a közvetlen szomszédok sosem fogják ezt a házat szeretni, és - valljuk be - a helyükben talán mi sem szeretnénk. Kelenvölgyben azonban él még több ezer ember, akinek ez az új intézmény hasznára és örömére válhat. Azt kérjük Öntől, hogy gondolja újra végig az érveket és ellenérveket, és utána döntsön. Mi is ezt fogjuk tenni.


Molnár Gyula
polgármester

Simon Károly
önkormányzati képviselő

VK - Újbuda Média (2008. 12. 08.)