Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 22. csütörtök, Menyhért, Mirjam

Lépj be! – Beszélő házak / megosztott történetek

Budapest Főváros XI. kerülete Újbuda részese a „Lépj be! – Beszélő házak / megosztott történetek” Transzfer Hálózatnak, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott URBACT program keretében.

AZ URBACT program abban támogatja az európai városokat, hogy fenntartható és integrált válaszokat adhassanak sürgető kihívásaikra. Az URBACT hálózatok elősegítik a városok közötti tapasztalat- és jó gyakorlatok cseréjét, valamint felkészíti a városi döntéshozókat a jó döntések meghozatalára. A transzfer hálózat egyike az URBCAT III keretében létrejött három hálózatnak, amelyek középpontjában a jó gyakorlatok átvitele és megvalósítása áll. Ezeket a hálózatokat olyan városok vezetik, akik kiérdemelték az „URBACT Jó Gyakorlat” címkét.

   

A „Lépj be! – Beszélő házak / megosztott történetek” URBACT Transzfer Hálózat a Nyitott Házak Hétvégéje jó gyakorlatára összpontosít. Ez egy „Budapest100” névre hallgató civil fesztivál Budapesten, amely a város épített örökségét és a közös értékeket ünnepli. A két napos fesztivált az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2011-ben hívta életre.

   

A jó gyakorlat fő célja elsődlegesen nem az épületek védelme, hanem a civil társadalom bátorítása a katalizátor szerepre az épített környezet kapcsán. Mindennek szélesebb körű küldetése, hogy beszélgetést kezdeményezzen a városok újjáélesztéséről és inspirálja a lakóközösségek önszerveződését és megerősödését, és hogy fellépjen a városi szociális izoláció ellen, eszközként használva ehhez a kulturális örökséget és az épített környezetet.

„Lépj be! – Beszélő házak / megosztott történetek” Transzfer Hálózatnak vezetője Budapest Főváros XI. kerület Újbuda, amelynek belvárosa maga is rendkívül aktív a Budapest 100 programot illetően.

A program szakaszai:

  1. szakasz: 2018. 04. 04. – 2018. 10. 04.
  2. szakasz: 2018. 12. 04. – 2020. 12. 04

A program eredeti plakátja ide kattintva tölthető le.

 

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.