Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 28. szombat, Károly, Karola

Legfontosabb kincsünk: a víz

Ideje elkezdeni takarékoskodni

A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Globális célként határozták meg, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. 


A globális cél pedig természetesen a Csíki-hegyek utcai Általános Iskolára is vonatkozik, amely nagyon is komolyan vette feladatát, hiszen a világnapon egész napos ismeretterjesztő vetélkedőt rendezett az iskola minden osztálya számára. 

Az alsós és felsős diákokat hat helyszínen állították próbák elé, melyek többnyire valamelyik tantárgyhoz kapcsolódtak, de mindig a vizet mutatták be, mint életelemünket, mint fizikai anyagot, vagy éppen annak felhasználhatósági területeit. 


A legfontosabb üzenet azonban az volt, hogy vigyáznunk kell közösen a vízre, legyen szó csapvízről, kútvízről, forrásról, vagy akár a Föld teljes vízkészletéről - tette hozzá Rozsnyai Kamilla szervező a Környezetvédelmi Munkacsoport vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bár sokaknak elképzelhetetlennek tűnik, a vízhiány néhány évtizeden belül Magyarországot is elérheti. 

A fenntarthatóság elvét szem előtt tartva ugyanis érdemes megemlíteni, hogy a Föld 72%-át borító víz csupán 1%-a emberi fogyasztásra felhasználható édesvíz. Ennek ellenére sajnos a háztartásokban egyre nő a vízfogyasztás, hiszen ennek jelenleg csak a pénztárcánk szab határt. 


Az idei év mottója a "Víz, Egészség, Élet" szellemében tehát a takarékosság és vizeink védelme a legfőbb feladatunk - jelentette ki a tanárnő, aki szerint a csapvízre is vissza kellene térni, hiszen annak az ellenkampánnyal szemben jó a minősége. 


A gyerekeknek szánt feladatok szerencsére azért nem egy tudományos előadásra hasonlítottak, így a diákok játékosan tanulhatták meg értékelni egyik lételemünket. A vetélkedők között volt halászat, sivatagi kincsgyűjtő játék, de a legnagyobb sikert az a feladat aratta, amelynek komoly tétje is volt. Az élet vizét kellett megszerezni, hogy megmentsék a király életét. 

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 03. 27.)

Címkék: