Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. szerda, Klára

Kutyachippel biztonságban

Ha veszítették már el kedvencüket, tisztában vannak vele, mennyi aggodalommal és kellemetlenséggel jár a keresése, ráadásul a legtöbb esetben soha nem találjuk meg kutyánkat. Bár fontos tudni, hogy a kutyachip nem helymeghatározó készülék, mégis hasznos és számos kerületben kötelező eszköz arra, hogy kutyánkat megtaláljuk, és bárhol bármikor azonosítani lehessen. 

A kutyachipet az állat nyaki részének bőrébe ültetik be, amely örökké a kutyában marad, és nem mozdul el a helyéről. A rizsszem nagyságú szövetbarát kapszula egy 15 számjegyű kódot tárol. A chipet kizárólag állatorvos helyezheti be, aki ezután elvégzi a mikrochip regisztrációját is. Így a kódszámon keresztül akár a gazdik is ellenőrizhetik az interneten kedvencük adatait. A gazda személyes adataihoz azonban csak hivatalos személy férhet hozzá.

A chip elsősorban azért hasznos, mert ha valaki megtalálja az elkóborolt kutyánkat, az állatorvosnál leolvasott chip alapján visszajuttathatják a gazdiknak. De külföldre sem utazhat kutya chip nélkül, adás-vételnél pedig kötelező. A kerületben már ellenőrzik a kutyák chipjeit, ezt a feladatot a Közterület-felügyelet ebrendésze végzi. Az néhány ezer forintos beültetés mindössze három percig tart, és az állat mindössze egy apró szúrást érez.

LEGFRISSEBB
×

Ellenőrzés Kamaraerdőn a zártkertek környékén  

Összehangolt akció során ellenőrizték a kamaraerdei zártkerteket és környéküket. Az akciósorozat a városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármester, Hintsch György kezdeményezésére indult, célja a közbiztonság és közterületi rend javítása.