Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Közösképviselők klubja - fórum a távfűtésről

Idén nem emelik a távfűtési díjakat.

A távfűtés versenyképessé tétele és az öko-program volt Közösképviselők klubja novemberi témája. Balog Róbert a FŐTÁV Zrt. szóvivője elmondta a cégük által a távfűtés versenyképessé tételére kidolgozott program tárcaközi egyeztetése jelenleg zajlik, ezért a következő hetekben a lakosság véleményét is szeretnék kikérni a témában. 

A javaslatcsomag lényege, hogy részben állami finanszírozással lehetővé tegyék a korszerű egyedi szabályozási rendszer kiépítését, ez jelentősen hozzájárulna annak a mintegy 20%-os verseny-hátránynak a leküzdéséhez, amellyel a távfűtés hátrányban van a gázfűtéssel szemben. Ezen túlmenően változtatnának a költségelosztás feltételein is. A jelenlegi 48/52% arány helyett 35/65%-osra szeretnék átalakítani az alapdíj/hődíj arányt. 
A program részeként a FŐTÁV is felülvizsgálja működésének hatékonyságát. Arra például már végeztek számításokat, hogy a nagyjából 60 milliárd forintos árbevételből 
19,8 milliárd az az összeg, amit az új koncepció bevezetése esetén befolyásolni tudnak. Ebből a változások nyomán 3 milliárd forintot lehetne megspórolni 2010 végéig, ezt a lakosság is árcsökkenésként érzékelné. 

Újbuda és környéke távfűtési díjait az is befolyásolja, hogy a Kelenföldi hőerőmű ezt a területet ellátó blokkja valamivel nagyobb kapacitású mint, ami belefér az államilag támogatott rendszerbe. A következő hetek tárgyalásai során erre nézve is megpróbálnak változást elérni. Szintén a kormányzat jóindulatától függ, hogy a jelenleg 20% áfatartalmat csökkentik-e, és ha igen mennyivel, hiszen ez a bevételi forrás közvetlenül az állami költségvetést gyarapítja. 
Az ökoprogramhoz a FŐTÁV három év alatt 11,25 milliárd forint támogatást igényelne központi pénzből, a jövedelem alapú távhőár támogatás értéke 2007-ben 5,6 milliárd Ft, mely a program segítségével 850 m Ft/év értékkel csökken, így a kért támogatás az állam számára megtérül. 
Ha a program 50%-os állami támogatása megvalósul, a lakosság számára nem jelentene plusz kiadást az egyedi szabályozásra való áttérés. A szükséges eszközök és a beszerelés költségeit a később jelentkező megtakarításokból vonná le folyamatosan a szolgáltató, úgy hogy a lakásonként éves szinten elérhető kb. 30.000 forintos plusz összeg, nagyjából fele, a tulajdonosnál maradjon. 

A Közösképviselők klubjának e havi tanácskozásán az is elhangzott, a Főtáv a program egyeztetései miatt idén biztosan nem, ha a terv elfogadásra kerül, akkor jövőre sem emeli díjtételeit. Ha megtenné akkor a fogyasztóknak minimális, inflációkövető emelés esetén 4,6%-os számlanövekedéssel kellene számolniuk. 
A témáról közös képviselők számára újabb fórumot rendeznek december 11-én a Kongresszusi központban, a fővárosi közgyűlés pedig év végi vagy jövő év eleji ülésén dönt a program konkrét lépéseinek menetéről.

 

A FŐTÁV Zrt. honlapja


K.A. - Újbuda TV (2007. 11. 13.)