Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. csütörtök, Hedvig

Kincs, ami nincs - fejezetek a Sas-hegy történetéből

Sokan nem tudják, de régebben a Buda környéki dombok mind szőlővel voltak beültetve. A Sas-hegy pedig a filoxérajárvány előtt hazánk egyik legrangosabb borvidékének számított.

A tulajdonosok az évszázadok során virágzó szőlőkultúrát teremtettek a vidéken és megélhetésüknek egyik fő forrása volt a bortermelés. Erről mesélt Kremnicsán János a Madarak és Fák Napja alkalmából rendezett programsorozat nyitó eseményén a Gazdagréti Idősek Klubjában. A több napos rendezvényt Király Nóra önkormányzati képviselő nyitotta meg.

 

A Budai borvidéken főleg fehérborszőlő-fajtákat termesztettek: rakszőlőt, mézesfehéret, budai zöldet, hosszúcipkájút, szlankamenkát. Ezek mind bőtermő szőlőfajták, amelyekből egyszerű, könnyű asztali borokat készítettek. A sashegyi vörösbor azonban valamikor országszerte, sőt még külföldön is híres volt. Krúdy Gyula idézi szomorúan egyik írásában, hogy Kerkápolyi István műegyetemi tanár 1908-ban szüretelte az utolsó sashegyi vöröset. Azóta sem tudja senki, milyen is lehetett az a bor.

 

A járvány után a kipusztuló szőlők helyére néhol gyümölcsösöket ültettek, máshol spontán módon elkezdődött a cserjésedés, de a Sas-hegy számára a bortermelés időszaka végleg lezárult.

 

Gigi - Újbuda TV (2012. 05. 14.)

 

További érdekességek: veledepul.ujbuda.hu

LEGFRISSEBB
×

Az Újbudai robotok menetelése III. rész  

Három részes sorozatunk utolsó részében folytatjuk az újbudai robotprogramozó csapatok bemutatását. Előzetesként csak annyit, hogy most kiderül az, hogy nem csak a fiúk tudnak labdába rúgni ebben a “sportban”. Sőt. A riportokat Both Samu, 12 éves diák készítette.