Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Kezdődik a Kerület Hete

Ha november 11., akkor Kerület Napja. Az azt megelőző hét pedig a Kerület Hete. Ekkor számos zártkörű és nyilvános rendezvényen ünnepli magát Újbuda, díjazza és jutalmazza kiválóságait.

November 6. – Aranylakodalom

„Rohanó mindennapjainkban ritkán van arra lehetőségünk, hogy közösen ünnepeljük a családokat összetartó és az egész életükön át egyetlen házasság kötelékében élő párokat” – írja meghívójában Hoffmann Tamás polgármester. Azok a házaspárok kaptak ilyen levelet, amelyek jelentkeztek a felhívásra, és közösen szeretnék megünnepelni és megerősíteni 50, 60 éves házasságukat. Az eseményt immár 5. éve rendezik meg, idén a Kerület Napi programok sorában november 6-án lesz.

November 8. – Koszorúzás a Gárdonyi téren

Gárdonyi Géza előtt tisztelegve, halálának 90. évfordulója alkalmából 2012. november 8-án 11 órakor ünnepélyes koszorúzás lesz a Gárdonyi téren. A rendezvényen köszöntőt mond Hoffmann Tamás polgármester, Homoly Károly, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója, és a rendezvényt megtiszteli jelenlétével Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája is.

November 8–9. – Czóbel-rajzverseny és közös rajzolás

A Kerület Hetéhez kapcsolódóan a Tondó Rajziskola megrendezi a Czóbel Béla-rajzversenyt. Ezúttal egy rendhagyó helyszínen rendezik majd a díjátadást és a kiállítást, a Bartók Béla út 10–12. szám alatti, üresen álló ingatlant alakítják át erre az időszakra kiállítótérré. Ehhez kapcsolódva november 8-án délelőtt 10 és délután 16 óra között közös rajzolást rendeznek, amikor a teljes utcafronti kirakatra az őszi nagyváros képeit, pillanatait, hangulatát rajzolhatják fel a résztvevők. Az elkészült alkotás a Kerület Napja után az önkormányzat falait fogja díszíteni.

November 9. – „Vendégségben” az Újbuda Galériában

A fennállásának 5. évfordulóját ünneplő Újbuda Galéria „Vendégségben” című kiállítás- megnyitójára november 9-én 13 órai kezdettel kerül sor. A Kerület Napja rendezvényeinek sorában 11 helyi festőművész: Arnóti András, Bartl József, Bráda Tibor, Deák Ilona, Fehér László, Fehér Judit, Kecskés András, Kovács-Gombos Dávid, Kovács-Gombos Gábor, Olescher Tamás és Serényi H. Zsigmond munkáit láthatja az érdeklődő közönség a 20 éves Scheffer Galéria szervezésében.

November 9. – Diákolimpikonok díjátadása

A 2011/2012. tanév diákolimpia kerületi, budapesti és országos versenyein legeredményesebben szereplő oktatási intézmények, tanulóik és felkészítő tanáraik ünnepélyes díjkiosztója, valamint a Papp László Sportolói Ösztöndíjak ünnepélyes átadása. Idén 19 intézmény több mint 400 fővel képviselte Újbudát a budapesti és országos versenyeken, és értek el pontszerző helyezéseket. Díjazásban részesülnek az oktatási intézmények az egész évben nyújtott sporteseményeken való aktív, nagy létszámú részvételért, valamint az ezeken elért kiemelkedő teljesítményeikért.

November 10. – Honoratus Kodály

Kodály Zoltán születésének 130. évében Nemzetiségi Összművészeti Fesztivállal tiszteleg a KULTI a zeneszerző, zenetudós munkássága előtt, és felidézi jelenkori szellemiségét. (Részletek a 8. oldalon)

November 11. – Újbuda-babák köszöntése és zsúr

2003 óta az egyik legkedvesebb esemény kerületünkben a Szent Imre Kórház „Gólyahíradójának” figyelése, és az Újbuda-babák köszöntése. Azok a kerületi édesanyák, akik november 11-én hozzák világra gyermeküket 111 110 Ft-ban részesülnek. Azoknak a gyermekeknek, akik Újbuda-babák, e napon szülinapi zsúrt szerveznek. Ebben az évben már több mint 60-an kaptak értesítést, és mivel most november 11-e vasárnapra esik, a szervezők arra számítanak, a zsúron minden eddigit felülmúló résztvevő énekli majd a szülinapi dalt.

November 11. – Díszdiplomás orvosok, pedagógusok köszöntése

November 11-én délután köszöntjük azokat az idős orvosokat és pedagógusokat, akik 50 (arany oklevél), 60 (gyémánt oklevél), 65 (vas oklevél), 70 (rubin oklevél) éve szerezték meg diplomájukat. Ezen a napon nemcsak az idős pedagógusokat ünnepeljük, hanem a pályájukat kezdő fiatal tanárokra is gondolunk, így ünnepélyessé tesszük pályakezdésüket.

November 11. – Kerületi kitüntetések és a díszpolgári cím átadása

November 11-én este ünnepélyesen átadják a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának kitüntetéseit, elismerő címeit, valamint a díszpolgári címet. Átadásra kerül a Pro Architectura kitüntetés, valamint az Újbuda kiváló intézményvezetője, az Újbuda szolgálatáért, az Újbuda gyermekeiért, az Újbuda mesterpedagógusa, Újbuda kiváló vállalkozó, kiváló iparosa elismerő címek, továbbá az Újbuda Sportjáért – Életműdíj, valamint a Kerület Díszpolgára cím. Idén nemcsak kitüntetéseket nyújtanak át, hanem együttműködési megállapodást írnak alá Bene Község Tanácsával, valamint ünnepélyes keretek között bejelentik a „Magyar nyelvért” emlékdíj megalapítását, melyet Újbuda Önkormányzata a Kárpát-medencében található testvértelepüléseinek magyar tanítási nyelvű általános iskolák diákjainak támogatására hozott létre.